Mintaj w białym winie z koprem włoskim, marchewką, pietruszką, czosnkiem i porą pieczony w paczuszkach
W każde święta przychodzi taki moment, że chcemy zjeść coś lekkiego. Na takie chwilę proponuję rybkę pieczoną w paczuszkach, która jest soczysta i delikatna. Dzięki temu, że dusi się w białym winie z warzywami nie wysycha, a wszystkie aromaty przenikają się dając olśniewający rezultat. Bardzo polecam nie tylko na święta.
Na porcję dla 2 osób przygotuj:
4 polędwiczki mintaja (mrożone)
1 ząbek czosnku
1 główkę kopru włoskiego (fenkułu)
1 marchewkę
1 korzeń pietruszki
1/2 pora
1/3 szklanki białego wina
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz
2 kawałki folii aluminiowej o długości ok 50 cm
Zacznij od pocięcia marchewki i pietruszki w paseczki, fenkułu w piórka, pora w paseczki i czosnku w drobną kosteczkę. Następnie przygotuj kieszonki z folii aluminiowej. Rozłóż arkusz folii aluminiowej i złóż go na pół, zawiń boki po kilka razy i kieszonka gotowa. Przygotuj drugą.
Pokrojone warzywa i mintaja włóż do miski, dodaj wino, oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj, podziel na dwie części i włóż je do kieszonek z folii aluminiowej. Obróć kieszonki otworem do góry, wlej do nich płyn, który został w misce po mieszaniu warzyw z rybką. Następnie zamknij otwór i zawiń folię szczelnie, tak aby powstała paczuszka. Wstaw rybę do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w opcji góra-dół. Piecz przez godzinę (mrożona ryba piecze się dłużej, użyłam takiej, ponieważ warzywa potrzebują więcej czasu niż surowa, rozmrożona ryba). Po tym czasie wyjmij paczuszkę z pieca i połóż na talerzu, rozetnij folię już na stole, z paczuszki efektownie buchnie para uwalniając zniewalające aromaty. Smacznego!
Witaj, widzę że tu ktoś lekkostrawnie podchodzi do świąt :) dlatego serdecznie zapraszam Cię do konkursu który organizuję na moim blogu "Święta, Święta.. a co po świętach?" http://smakchwili.blox.pl/2013/12/Konkurs-Swieta-Swieta-A-co-po-swietach.html
OdpowiedzUsuń