czwartek, 5 grudnia 2013

Rozgrzewające Ragoût z karczku i pieczonej papryki

Ragoût z pieczonej papryki, czosnku, pomidorów i karczku wieprzowego


Myśląc o tym daniu uśmiech sam zakrada mi się na usta. Ragoût (czyt. ragu), od ragoûter znaczy wzmocnić smak. I to właściwie definicja smaku mojej potrawy. Wszystkie smaki w tym daniu są podkręcone maksymalnie,więc każdy kęs to prawdziwa przyjemność! A wzmacniają się tu na wzajem karczek wieprzowy, pieczona papryka, pomidory, czosnek i cebula. Karczek wieprzowy duszony w sosie pomidorowym z pieczoną papryką i czosnkiem z odrobiną chilli i świeżo mielonym pieprzem jest absolutnie wyśmienity. Wymaga nieco zachodu, ale uwierzcie mi, warto. Mięso rozpływa się w ustach wraz z pełnym smaków i aromatów sosem. Ragoût jest po prostu znakomite.


Na 3 litry Ragoût przygotuj:
1,5 kg karkówki wieprzowej
3 czerwone papryki
2 zielone papryki
2 papryki ramiro (mogą być  zwykłe czerwone)
2 puszki krojonych pomidorów (ja użyłam włoskich)
7 dużych ząbków czosnku
3 cebule
1 szklankę białego wina
2 małe łyżki cukru
1 szklankę przecieru pomidorowego
3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 szczyptę suszonych płatków chilli
2 szczypty pieprzu cayenne (czyli sproszkowane chilli)
1 małą łyżkę świeżo mielonego pieprzu
2 duże łyżki soli
ser feta
świeże pieczywo


Zacznij od upieczenia 2 czerwonych papryk, 2 papryk ramiro, 2 zielonych papryk, 3 ząbków czosnku i 1 cebuli. Papryki umyj i włóż w całości do naczynia żaroodpornego, dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz 3 ząbki czosnku w łupinkach. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni w opcji góra-dół na godzinę. Po godzinie wyjmij naczynie z piekarnika i przykryj całe folią aluminiową - później będzie dużo łatwiej obrać paprykę ze skórki. 


Karczek potnij w kostkę o boku 2 cm. 2 cebule potnij w piórka, czyli na pół i w paski. 3 ząbki czosnku pokrój w drobniutką kosteczkę. Rozgrzej duży garnek, wlej oliwę i dodaj czosnek i cebulę, dokładnie wymieszaj. Po chwili dodaj mięso, mieszaj, aby się lekko zrumieniło. Następnie dodaj szklankę białego wina i wymieszaj.
Upieczoną paprykę obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w grubą kostkę. Upieczoną cebulę pokrój w kosteczkę. Upieczony czosnek wyduś z łupinek. Dodaj wszystko do mięsa i wymieszaj.
Następnie do garnka dodaj 2 puszki krojonych pomidorów i szklankę przecieru pomidorowego oraz koncentrat pomidorowy, wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj sól, pieprz, chilli, pieprz cayenne, cukier i drobno pokrojony 1 ząbek czosnku. 1 surową czerwoną paprykę pokrój w drobniutką kosteczkę i dodaj do garnka. Całość wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez godzinę. Na koniec spróbuj czy nie trzeba dodać soli lub pieprzu. Ragoût z każdym podgrzaniem jest coraz lepsze, a smaki coraz bardziej się przenikają. Najlepiej podać je ze świeżym pieczywem i pokruszonym serem feta. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna