piątek, 6 grudnia 2013

Szybki makaron dla zapracowanych

Spaghetti bolognese z pieczarkami


Dziś szybciutki przepis na bardzo smaczny obiad. Spaghetti bolognese jest pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu, sos jest bardzo wydajny, więc zawsze mam obiad na dwa dni. Żeby się nie znudziło, na drugi dzień mieszam sos z innym makaronem, np penne i zapiekam w naczyniu żaroodporną pod żółtym serem. Wszyscy są zadowoleni i najedzeni. Polecam zapracowanym.


Na porcję dla 4 osób przygotuj:
500 g mielonego mięsa z indyka
2 ząbki czosnku
1 cebulę
10 pieczarek
4 duże łyżki oliwy z oliwek
1 puszkę całych pomidorów
1 szklankę przecieru pomidorowego
1 dużą łyżkę koncentratu pomidorowego
1 dużą łyżkę bazylii
1 dużą łyżkę rozmarynu
1 dużą łyżkę oregano
szczyptę cukru
sól i pieprz
1 paczka makaronu spaghetti
1 dużą garść startego parmezanu

 

Rozgrzej głęboką patelnię, dodaj oliwę z oliwek. Po chwili na gorącą oliwę dodaj czosnek, wszystkie zioła i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, a w kuchni będzie pięknie pachniało ziołami dodaj mięso i małą łyżeczkę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj, gdy mięso się usmaży dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, dalej mieszając. Po 2 minutach dodaj pomidory z puszki (pokrój je niedbale nożem, i tak się rozpadną podczas mieszania), przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy oraz szczyptę cukru. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Gotowy wyłóż na talerz, dodaj do niego sos, posyp parmezanem  i już czas zasiąść do jedzenia. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna