sobota, 21 grudnia 2013

Kaszotto z polędwiczką wieprzową, papryką i cukinią

Kasza jęczmienna a'la risotto z papryką, cukinią i polędwiczką wieprzową w czosnku 


Do świąt już tylko kilka dni, przygotowania wrą. Sprzątanie, gotowanie, pakowanie prezentów, ubieranie choinki - jednym słowem szaleństwo! A rodzinę trzeba nakarmić. Proponuję danie jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne, zdrowe i sycące. Świetnie się odgrzewa, więc wystarczy na dłużej i da nam więcej czasu na świąteczne szaleństwa.




















Na 6 dużych porcji przygotuj:

1 paczkę kaszy jęczmiennej pęczak (400 g)
2 papryki
4 ząbki czosnku
1/2 pora
2 cukinie
1 dużą polędwiczkę wieprzową
1 cebulę
1 kostkę rosołową
1 garść startego parmezanu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 szczypta  pieprzu cayenne




Polędwiczkę wieprzową pokrój w kostkę, dodaj drobno pokrojony 1 ząbek czosnku i 2 duże łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Wymieszaj i odstaw na bok.
Cebulę i 3 ząbki czosnku pokrój drobno. Rozgrzej dużą, głęboką patelnię, wlej na nią resztę oliwy, wrzuć czosnek, cebulę i kaszę. Całość wymieszaj. Gdy cebula się zeszkli dodaj 2 szklanki wody i kostkę rosołową, wymieszaj. Pokrój paprykę, cukinię i pora w kostkę. Kaszę cały czas mieszaj. Gdy kasza wchłonie płyn dodaj paprykę i pora, wymieszaj. Dodaj 2 szklanki wody i wymieszaj. Gdy płyn znów się wchłonie dodaj cukinię i dodaj jeszcze jedną szklankę wody. Zmniejsz ogień na średni i mieszaj co jakiś czas.




















Rozgrzej drugą patelnię, gdy będzie gorąca wrzuć na nią polędwiczkę wieprzową wraz z oliwą w której się marynowała. Energicznie wymieszaj. Gdy polędwiczka się zrumieni wrzuć ją do kaszotto. Wymieszaj całość dodaj parmezan, szczyptę pieprzu cayenne ( jeśli nie lubisz ostrych potraw nie dodawaj), wymieszaj i spróbuj czy nie trzeba dodać soli i pieprzu. Gdy kasza będzie al dente danie jest gotowe. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna