wtorek, 17 grudnia 2013

Obiad jednogarnkowy: zapiekanka pasterska z kurczaka

Zapiekanka pasterska z kurczaka, marchewki, kopru włoskiego, cebulki i pieczarek


Shepherd's pie, bo tak nazywa się potrawa, która zainspirowała mnie do stworzenia mojego przepisu, to tradycyjna szkocka zapiekanka składająca się głównie z mielonej jagnięciny i purée ziemniaczanego. Moja wersja jest nieco lżejsza i ze względu na ilość warzyw - zdrowsza. Jagnięcinę zastąpiłam piersią kurczaka i udusiłam ją z bukietem warzyw. Połączenie słodkiej marchewki, kopru włoskiego, pieczarek i kurczaka z czosnkiem i śmietanką jest wyśmienite. Przykryte zapieczonym na złoto kremowym  purée ziemniaczanym rozpływa się w ustach. Zapiekanka jest pyszna, sycąca i świetnie się odgrzewa na następny dzień, uwielbiam ją!





















Dla 4 bardzo głodnych osób przygotuj:

1 pierś kurczaka
7 ziemniaków
3 marchewki
2 cebule
2 główki kopru włoskiego (fenkułu)
16 pieczarek
1 szklanka śmietanki 18% (do zup i sosów)
3 ząbki czosnku
3 garści startego parmezanu
2 szczypty gałki muszkatołowej
5 dużych łyżek oliwy z oliwek
1/2 szklanki mleka
1 duża łyżka masła
sól, pieprz




















Zacznij od przygotowania warzyw. Ziemniaki obierz i ugotuj z 1 łyżeczką soli. Marchewkę i cebulę potnij w grubą kostkę. Koper włoski potnij w piórka. Pieczarki w plasterki. 2 ząbki czosnku pokrój w drobniutką kosteczkę. Na rozgrzaną głęboką patelnię wlej 3 duże łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę, czosnek i marchewkę. Mieszaj, aż się zeszkli, dodaj pieczarki i fenkuł. Dodaj śmietankę, parmezan, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj, duś na wolnym ogniu przez ok. 15 - 20 minut.

Kurczaka potnij w kostkę o boku ok. 1,5 cm i przełóż do miski. Potnij drobno 1 ząbek czosnku i dodaj do kurczaka. Następnie dodaj 2 duże łyżki oliwy, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj i wrzuć na rozgrzaną patelnie. Gdy kurczak się zrumieni z wierzchu dodaj go do warzyw. Nie przejmuj się, że może być w środku niedopieczony, ponieważ dopiecze się w sosie.

Z ugotowanych ziemniaków przygotuj purée. Dodaj do ziemniaków mleko i masło, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, całość ugnieć na puszystą, kremową masę. Dodaj garść parmezanu i jeśli uznasz to za potrzebne dodaj więcej mleka, masła, soli i pieprzu.























Przygotuj duże naczynie żaroodporne. Przełóż do niego warzywa z kurczakiem. Na wierzch nałóż purée ziemniaczane, posyp je z wierzchu resztą parmezanu.

Wstaw zapiekankę do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w opcji z termoobiegiem. Po 15 minutach zapiekanka będzie gotowa. Możesz podać ją od razu, odgrzać później lub zamrozić na czarną godzinę. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna