wtorek, 3 grudnia 2013

Stek z rukolą i granatem w malinowym dressingu

Stek z polędwicy wołowej w towarzystwie rukoli z granatem, serem Old Amsterdam i orzechami pecan w malinowym dressingu


Owoc granatu ma niesamowite własności zdrowotne, posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, działa przeciwstresowo, świetnie wpływa na serce i ma jeszcze tysiące innych właściwości., a przy tym rewelacyjnie smakuje.Świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki, nadając jej chrupiącą konsystencję i orzeźwiającą kwaskową nutę. Do tego wspaniały krwisty stek z polędwicy wołowej, świeża rukola, kruchy i aromatyczny ser, delikatne orzechy pecan i malinowy dressing. Kompozycja doskonała!



Dla 2 osób przygotuj:
2 kawałki polędwicy wołowej o długości 10 cm 
2 duże garści rukoli
1 granat
1 małą garść orzechów pinii
1/4 oliwy z oliwek
1 duża łyżka octu malinowego
1 mała łyżka gęstego miodu
20 piórek sera Old Amsterdam lub Bursztyn
kolorowy pieprz

 Mięso umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Następnie włóż je do miski polej dwoma dużymi łyżkami oliwy z oliwek, dodaj małą łyżkę świeżo zmielonego kolorowego pieprzu oraz ocet malinowy. Wymasuj mięso i odstaw na bok. Rukolę umyj i osusz, przygotuj piórka sera. Granat przetnij na pół, odwróć przeciętą stroną w dół nad miską i uderzaj go drewnianą łyżką od góry. Będziesz zaskoczona jak łatwo pestki będą wypadać ze skórki. Nastaw piekarnik na 220 stopni w opcji góra-dół. Patelnie grillową rozgrzej do bardzo wysokiej temperatury, tak aby unosił się nad nią mały dymek. Połóż na niej steki.  grilluj 2 minuty z każdej strony, czyli z dołu, z góry, i z wszystkich 4 boków, powtórz zabieg jeszcze raz, a potem włóż patelnię z mięsem do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Steki wyjdą średnio wysmażone, jeśli lubisz dobrze wysmażone (well done) zostaw steka na kolejne 3 minuty w piekarniku. Wyjmij polędwicę z piekarnika na deskę i daj jej odpocząć, w tym czasie przygotuj pozostałą część dania. Przygotuj dressing. Wymieszaj ze sobą pozostałą część oliwy z oliwek, ocet malinowy, miód i szczyptę świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Rukolę wyłóż na talerz posyp ją pestkami granatu, serem i orzechami pinii. Obok ułóż steka i całość polej dressingiem. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna