niedziela, 27 kwietnia 2014

Burgery z indyka z peperonatą

Grillowane burgery z indyka z aromatyczną papryką duszoną z ziołami i sałata lodową


Dzisiejszy obiad był prawdziwą rozkoszą. Niezwykle soczysty burger na chrupiącej sałacie lodowej, przykryty aromatyczną peperonatą w ciepłej, chrupiącej bułce. Doskonałość!






















Dla 4 osób przygotuj:

na burgera:
1/2 kg mielonego mięsa indyka
1 ząbek czosnku
1 garść ulubionych świeżych ziół (ja użyłam tymianku, rozmarynu, oregano i szałwii)
2 szalotki
2 duże łyżki oliwy z oliwek
2 duże łyżki wody gazowanej
sól, pieprz

4 bułki pełnoziarniste
8 liści sałaty lodowej
4 małe łyżki majonezu
4 małe łyżki keczupu 

na peperonatę :
1 czerwoną paprykę
1 zieloną paprykę
1 żółtą paprykę
2 ząbki czosnku
1 cebulę
1 małą łyżkę tymianku
1 małą łyżkę oregano
5 dużych łyżek oliwy z oliwek



Zacznij od przygotowania peperonaty. Znajdziesz na nią przepis tutaj.

Zioła i czosnek drobno posiekaj dodaj do mięsa. Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij na 2 łyżkach oliwy z oliwek i dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj 1/2 małej łyżki soli i pieprzu oraz 2 duże łyżki wody gazowanej (lub piwa) i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.







Podziel mięso na 4 części i uformuj z niego kule, następnie spłaszcz je, żeby miały szerokość ok 2 cm. Wyłóż mięso na mocno rozgrzanego grilla lub patelnię grillową i grilluj po 3 razy z każdej strony po ok 3 minuty. Następnie odłóż burgery na bok żeby odpoczęły. Bułeczki włóż na ruszt, aby się podgrzały.





Podgrzane bułeczki przetnij na pół i posmaruj majonezem, na dolnej połówce ułóż sałatę, na niej dużą łyżkę peperonaty i złotego burgera, na nim rozsmaruj łyżkę ulubionego keczupu i przykryj drugą połową bułki. Czas na ucztę! Smacznego!

    









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna