piątek, 4 kwietnia 2014

Makaron mięsożercy

Spaghetti z karkówką duszoną w pomidorach z pieczarkami i zielonym groszkiem


Pyszny, aromatyczny makaron z ogromna ilością mięsa. Bez zbędnych ceregieli wszystkie składniki grubo pokroiłam, wrzuciłam do garnka i porzuciłam duszące się pod przykryciem, żeby po godzinie delektować się wybornym gulaszem z makaronem spaghetti ugotowanym al dente. Ilość mięsa w tym daniu przypadnie do gustu prawdziwym mięsożercom. Mój małżonek był zachwycony!






















Dla 6 osób przygotuj:
1 opakowanie makaronu spaghetti
1 kg karkówki wieprzowej
15 pieczarek
1 łodygę selera naciowego
3 szklanki passaty pomidorowej (gęstego przecieru pomidorowego)
2 ząbki czosnku
3 szalotki
1 puszkę drobnego groszku
4 duże łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, chilli, cukier


Karkówkę pokrój w grube kostki o boku ok 3 cm. szalotki potnij w piórka, seler naciowy w drobną kosteczkę, a czosnek drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek, seler naciowy i szalotkę. Całość wymieszaj i dodaj karkówkę, obsmaż ją ciągle mieszając przez 3 minuty, następnie dodaj passatę pomidorową, sól, pieprz szczyptę chilli i szczyptę cukru. Wymieszaj, przykryj i duś przez godzinę.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente. 5 minut przed końcem duszenia mięsa dodaj zielony groszek i wymieszaj. Wyłóż Makaron i gulasz na talerze. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna