Udka kurczaka ze szparagami i czerwonym pieprzem zapieczone pod beszamelem i młode ziemniaczki
Sezon na szparagi rozpoczęty. To moje ulubione wiosenne warzywo. Uwielbiam chrupiące słodkie wiosenne szparagi. Rewelacyjnie pasują do drobiu. Dziś mam dla Was propozycję na świąteczny wiosenny obiad. Danie jest bardzo efektowne, eleganckie i smaczne. A przy tym jest proste i szybkie jak na uroczysty obiad. Gorąco polecam!
Dla 5 osób przygotuj:
10 podudzi kurczaka bez kości
2 paczki szparagów
1 kg młodych ziemniaczków
1 garść czerwonego pieprzu
4 duże łyżki oliwy z oliwek
sól
na sos beszamelowy przygotuj:
2 szklanki mleka
2 duże łyżki masła
2 duże łyżki mąki
1 szparaga
1 dużą łyżkę czerwonego pieprzu
1 szczyptę gałki muszkatołowej
sól
Szparagi obierz, oddziel zdrewniałą końcówkę i wyrzuć - wystarczy chwycić oba końce szparaga, wygiąć go, a łodyga przełamie się w odpowiednim miejscu. Rozłóż udka na desce, oprósz je solą i czerwonym pieprzem, na środku każdego ułóż dwa szparagi. Następnie uformuj roladki za pomocą wykałaczek.
Roladki obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni z 4 dużymi łyżkami oliwy z oliwek. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni (w opcji góra-dół) piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie wyjmij go z piekarnika i przygotuj sos beszamelowy. Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj płyn, który zebrał się na dnie naczynia z kurczakiem. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj trzepaczką, następnie, trzymając patelnię na średnim ogniu, powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając. Dodaj 1/2 małej łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz