środa, 9 kwietnia 2014

Ossobuco a la kuchnia bezstresowa

Plastry giczy cielęcej z kością duszone w białym winie z pomidorami, czosnkiem i tymiankiem


Dziś zgodnie z zapowiedzią ossobuco, czyli wywodzący się z Lombardii genialny przepis na duszoną w białym winie i pomidorach gicz cielęcą. Nie jest łatwo zdobyć mięso nadające się do tego przepisu, ale sprawa jest warta zachodu! Kruche, aromatyczne i nieprawdopodobnie bogate w smaku mięso rozpływa się w ustach. Do tego warto skusić się na przygotowanie klasycznego dodatku do Ossobuco, rissotto alla milanese. Będziecie zachwyceni!




















Dla 4 osób przygotuj:

4 plastry giczy cielęcej 
1 garść suszonych pomidorów w oleju
6 świeżych dojrzałych pomidorów
2 szalotki
2 łodygi selera naciowego
1 główka czosnku
2 marchewki
1/2 butelki białego wytrawnego wina
1/2 dużej łyżki tymianku
5 dużych łyżek oliwy z oliwek
1 dużą łyżkę koncentratu pomidorowego
1 szklankę przecieru pomidorowego
sól, pieprz

Rozgrzej  piekarnik do 200 stopni w opcji góra-dół. Mięso umyj, osusz i oprósz solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i obsmaż cielęcinę na z obu stron. Następnie przełóż ją do głębokiego naczynia do pieczenia. Marchewkę obierz, pokrój na plasterki, świeże pomidory przekrój na połówki, główkę czosnku przekrój na połowę, szalotki obierz i przekrój na ćwiartki - całość dodaj do mięsa.

 


Następnie dodaj białe wino, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, wymieszaj płyny i wstaw gicze cielęce do piekarnika na minimum 1,5 godziny, przewracając je co ok. 20 minut. Gotowe ossobuco klasycznie podaje się z risotto alla milanese, na które znajdziesz przepis tutaj. Naprawdę warto zainwestować czas w przygotowanie tego duetu, bo to prawdziwa doskonałość! Jeśli jednak nie masz czasu, świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna