wtorek, 8 kwietnia 2014

Risotto alla milanese

Risotto z szafranem i parmezanem


To przepyszne klasyczne danie rodem z Mediolanu zagościło dziś na moim stole nie przypadkowo. Otóż Jest to doskonały dodatek do Ossobucco, które na blogu pojawi się już jutro. Potwierdzam - jest to naprawdę zacna para. A dzisiaj kremowy ryż arborio z białym winem, szafranem i parmezanem. Risotto alla milanese to naprawdę wspaniały dodatek do dania głównego, ale równie dobrze może samo być samodzielnym posiłkiem. Gorąco polecam bo jest doskonałe!



















Dla 4 osób przygotuj:

2 szklanki ryżu arborio
1 małą łyżkę szafranu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
1 szalotkę
1 łodygę selera naciowego
2 garści świeżo startego parmezanu
4 szklanki bulionu
5 dużych łyżek oliwy z oliwek

Szalotkę, czosnek i selera naciowego pokrój w drobniutką kosteczkę. do białego wina wrzuć szafran. Na rozgrzaną głęboką patelnię wlek 5 dużych łyżek oliwy z oliwek, dodaj czosnek, seler i szalotkę. Całość wymieszaj. Po minucie dodaj ryż i mieszaj przez ok. 3 minuty aby ryż stał się szklisty. Całośc dopraw szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Następnie dodaj białe wino z szafranem i wymieszaj. Gdy płyn się wchłonie dodaj 1/2 szklanki bulionu i wymieszaj. Powtarzaj czynność aż ryż będzie al dente. Wtedy dodaj parmezan wymieszaj i jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem do smaku. Ryż podaj od razu. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna