poniedziałek, 5 maja 2014

Stek z salsą pomidorową

Stek z polędwicy wołowej z salsą pomidorową i oregano z wiosennym bukietem warzyw w czosnkowym masełku

Zapowiadane wcześniej steki z polędwicy wołowej z orzeźwiającą salsą pomidorową to prawdziwa rozkosz dla zmysłów. Delikatna wołowina, słodkie, kwaśne i pikantne pomidory oraz aromatyczne warzywa w czosnkowym masełku. Gorąco polecam!






















Dla 4 osób przygotuj:

na steki:
4 steki z polędwicy wołowej o grubości ok 5 cm
1 dużą łyżkę octu balsamicznego
2 duże łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz

na salsę pomidorową:
10 pomidorków koktajlowych
1 szalotkę
1 ząbek czosnku
2 duże łyżki oliwy z oliwek
1 małą łyżkę octu winnego
szczyptę soli, szczyptę świeżo mielonego pieprzu
1 garść świeżych listków oregano

na wiosenny bukiet warzyw:
1 żółtą cukinię
1 zieloną cukinię
1 garść fasolki szparagowej
5 młodych ziemniaków
2 duże łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego oregano


Przygotuj warzywa według przepisu, który znajdziesz tutaj.
Steki przełóż do miski, natrzyj pieprzem, octem i oliwą z oliwek (2 tej kolejności). Odstaw na bok.



Pomidorki pokrój drobną kostkę. Szalotkę i czosnek posiekaj bardzo drobno.Całość przełóż do miseczki, dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i octem winnym. Wymieszaj.

Rozgrzej patelnię grillową lub grilla do bardzo wysokiej temperatury, obsmaż steki z każdej strony po 1 minucie, następnie zmniejsz ogień na średni i grilluj z każdej strony po 4 minuty dwa razy. Steki powinny być średnio wysmażone.

Jednak każda patelnia i każdy grill inaczej się rozgrzewają. Najlepiej stopień wysmażenia jest sprawdzać dotykając mięso palcem, a następnie dotykając części dłoni, którą potocznie można by nazwać "poduszką pod kciukiem". Gdy ściśniemy palec wskazujący i kciuka miękkość poduszki odpowiada krwistemu stekowi. Kciuk i palec środkowy - średnio wysmażony. Kciuk i palec serdeczny - dobrze wysmażony.

Gdy uznasz, że steki są odpowiednio dla Ciebie wysmażone, odłóż je na bok, aby chwilę odpoczęły. A soki mięsne się uspokoiły. Dzięki temu unikniesz kałuży soku z mięsa, po jego rozkrojeniu. Płyn pozostanie wewnątrz, a polędwica będzie soczysta. Wystarczy 5 minut.

Wyłóż na talerze polędwicę wołową, na niej ułóż salsę pomidorową, obok ułóż bukiet wiosennych warzyw. Całość oprósz listkami świeżego oregano i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis. Jadłam kilka dni temu bardzo dobry stek we Wrocławiu w Road American i chciałabym zrobić coś takiego w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna