wtorek, 13 maja 2014

Jagnięcina z jogurtowo-czosnkowym dipem

Kotleciki jagnięce w ziołowej marynacie z dipem jogurtowo-czosnkowym i sałatą z borówkami i parmezanem


Dawno temu w toskańskim miasteczku Volterra jadłam najlepsze kotleciki jagnięce w życiu. Jagnięcina była zamarynowana w niesamowitej mieszance aromatycznych ziół. Efekt był zniewalający. Pamiętam ten smak do dzisiaj, więc postanowiłam go odtworzyć. Kotleciki jagnięce dzień wcześniej zamarynowałam w tymianku, oregano, szałwii, czosnku, cytrynie, rozmarynie i oliwie z oliwek. Następnego dnia wrzuciłam je na gorący ruszt i po chwili delektowaliśmy się wyborną jagnięciną. Do tego przygotowałam jogurtowo-czosnkowy dip, prostą sałatkę i świeżą bułeczkę. Bardzo gorąco polecam!




















Dla 2 osób przygotuj:

6 kotlecików jagnięcych
1/2 cytryny
po 1 dużej łyżce świeżego rozmarynu, oregano, tymianku, szałwii
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 małą łyżkę świeżo zmielonego pieprzu

na dip jogurtowo-czosnkowym przygotuj:
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 małą łyżkę skórki otartej z cytryny
1 dużą łyżkę posiekanych świeżych ziół (tymianku, rozmarynu, oregano, szałwii)

na sałatkę przygotuj:
2 garści ulubionej sałaty
1 garść borówek amerykańskich
1 garść piórek parmezanu
1/4 szkalnki oliwy z oliwej
1 dużą łyżkę octu jabłkowego
1 małą łyżkę miodu z lipy


Dzień wcześniej zamarynuj mięso. Posiekaj drobno zioła i czosnek, wymieszaj z oliwą z oliwek i pieprzem. Następnie natrzyj mięso dokładnie marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki.

Minimum 1/2 godziny przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki. Gdy jagnięcina będzie nabierać odpowiedniej temperatury przygotuj sałatkę. Oliwę, ocet i miód wymieszaj w szklance. Sałatę umyj, osusz i wyłóż na talerze, posyp ja borówkami i parmezanem, przed samym podaniem polej sałatkę dressingiem ze szklanki.

Sałatka gotowa, czas zrobić dip. Wymieszaj w miseczce jogurt grecki, majonez i drobno posiekane zioła oraz czosnek. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

 


Gdy mięso będzie miało temperaturę pokojową wrzuć je na rozgrzany ruszt. Grilluj ok 3 minut z każdej strony. Następnie przełóż jagnięcinę na talerz i daj jej odpocząć, aby zawarte w niej soki uspokoiły się i nie rozlały na talerzu zaraz po rozkrojeniu. Po 3 do 5 minut mięso przełóż kotleciki na talerze z sałatką, dodaj jogurtowo-czosnkowy dip i świeże pieczywo. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna