wtorek, 20 maja 2014

Indyk w czerwonym pesto

Pierś indyka w pesto ze słodkiej czerwonej papryki, chilli i pietruszki z makaronem penne i szczypiorkiem


Soczysty indyk w aromatycznym i pikantnym pesto z makaronem al dente. To wspaniałą kompozycja smaków do przygotowania w ok 15 minut. Dzięki smażeniu mięsa obtoczonego w pesto staje się ono niesamowicie delikatne i soczyste. Dla mnie rewelacja. Gorąco polecam!



Dla 2 osób przygotuj:

2 garści pokrojonej w grubą kostkę piersi indyka,
1 czerwoną paprykę,
2 ząbki czosnku,
1 pęczek pietruszki,
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
1 garść startego żółtego sera (ja użyłam cheddara),
4 garści makaronu penne,
1 dużą łyżkę świeżego tymianku,
1 garść szczypiorku,
sól, pieprz

Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i ugotuj al dente. Paprykę pokrojoną na grube kawałki, obrane ząbki czosnku, pietruszkę, oliwę i żółty ser oraz dużą szczyptę soli i pieprzu wrzuć do blendera i zmiksuj dokładnie, tak aby powstało pesto.



Na rozgrzaną patelnię wrzuć mięso oraz pesto i usmaż je dokładnie (ok.5 minut), na koniec dodaj tymianek. Gdy makaron będzie gotowy dodaj go do mięsa z pesto. Całość wymieszaj, wyłóż na talerze i posyp szczypiorkiem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna