wtorek, 2 grudnia 2014

Curry z kurczaka

Filety z udek kurczaka z papryką, cukinią, marchewką w mleczku kokosowym na hinduską nutę


Curry to nic innego jak hinduska wersja naszego gulaszu. Co prawda różni się on przyprawami i składnikami, ale główna idea duszenia w aromatycznym sosie jest taka sama. Ilu jest hindusów, tyle wersji curry, są takie z mięsem, z rybami, wegetariańskie, duszone w przeróżnych kombinacjach. Zawsze jednak charakteryzują się niebywałym bogactwem aromatów i tego właśnie się trzymałam, w mojej wersji. Piękne kolory, wspaniały zapach, jędrne warzywa i rozpływający się w ustach kurczak. Rewelacja! Gorąco zachęcam do spróbowania szczególnie w takie mroźne dni jak dzisiaj. Curry cudownie rozgrzewa i poprawia humor. Serdecznie polecam!




Dla 4 osób przygotuj:

4 filety z udek kurczaka,
3 szklanki ryżu Jaśminowego.
1 czerwoną paprykę,
1 dużą marchewkę,
1 łodygę selera naciowego,
1 cebulę, 
1 średnią cukinię,
1 puszkę mleczka kokosowego,
1 pęczek natki pietruszki,
1 limonkę,
2 ząbki czosnku,
1 dużą łyżkę startego świeżego imbiru,
1/4 szklanki oliwy z oliwek,
przyprawy suche:
1 małą łyżkę zmielonej kurkumy,
1 małą łyżkę słodkiej czerwonej papryki
1/2 małej łyżkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
1 szczyptę mielonej papryczki chilli,
1/2 małej łyżki startego kminu rzymskiego,
1 małą łyżkę brązowego cukru, 
sól do smaku.

Kurczaka, paprykę, cukinię i marchewkę potnij w grubą kostkę. Cebulę, czosnek i seler naciowy w drobną kosteczkę. Rozgrzej dużą głęboką patelnię lub garnek. Wlej oliwę i dodaj kurkumę, słodką paprykę, chilli, czarny pieprz, kmin rzymski. Całość smaż mieszając około minuty - chodzi o wydobycie wszystkich aromatów. Następnie dodaj czosnek, cebulę, imbir i seler naciowy i smaż kolejne 3 minuty cały czas mieszając. Po czym dodaj kurczaka, który pięknie pokryje się aromatycznymi ziołami. Po kolejnych 3 minutach dodaj paprykę i marchewkę i smaż kolejne 5 minut. Na koniec dodaj cukinię i wymieszaj. Całość dopraw solą i wlej mleczko kokosowe. Dodaj sok z połowy limonki i 1 mała łyżkę startej skórki z limonki ( skórkę zetrzyj przed rozkrojeniem limonki, będzie dużo łatwiej) oraz brązowy cukier. Wszystkie smaki muszą się równoważyć, więc w razie potrzeby i wedle gustu dodaj soli, cukru i soku z limonki. Przykryj naczynie i duś danie na wolnym ogniu przez min. 15 minut. Ugotuj ryż w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na koniec dodaj do curry posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna