środa, 19 listopada 2014

Cukiniowe placuszki z łososiem

Chrupiące placuszki z kremowym serkiem, wędzonym łososiem i bazylią


Dzisiaj na tapecie rewelacyjna przystawka, która sprawdzi się na każdą okazję. Ja często traktuję ją jako kolację lub lunch. Właściwie jest świetna o każdej porze. Nie są to klasyczne placki z cukinii bo dodałam tu jeszcze marchew, ziemniaka, pietruszkę i cebule, dzięki czemu mają naprawdę bogaty i pełny smak. Bardzo łatwo je zrobić, a efekt jest zachwycający. A do tego można przygotować więcej placuszków na raz bo wspaniale odgrzewają się w piekarniku nie tracąc na chrupkości, więc sprawa jest warta zachodu. Placuszki w kompozycji z serkiem i łososiem to mój faworyt, ale świetnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszu, lub rybki z grilla. Serdecznie polecam!



Na półmisek placuszków (ok. 20 szt) przygotuj:

1 średnią cukinię
1 dużą marchewkę,
1 dużą pietruszkę,
1 cebulę,
1 dużego ziemniaka,
1 duże jajko,
1 dużą łyżkę kwaśnej śmietany 12%,
2 duże łyżki mąki pszennej,
1 szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz,

1/4 szklanki oliwy z pestek winogron do smażenia.

plastry wędzonego łososia (1 duże opakowanie)
1 opakowanie kremowego chrzanowego serka 
1 garść listków świeżej bazylii

Zacznij od starcia na grubych oczkach tarki cukinii, marchewki, pietruszki, cebuli i ziemniaka. Całość przełóż do dużej miski dodaj jajko, śmietanę, dopraw solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa wyda Ci się zbyt sucha dodaj drugie jajko lub łyżkę śmietany, jeśli zbyt rzadka dodaj łyżkę mąki. Aby sprawdzić czy masa jest dobrze doprawiona usmaż na dobrze rozgrzanej patelni malutki placuszek. Jeśli jest ok, usmaż na złoto pozostałe.

Jeśli nie masz czasu na długie smażenie, możesz placki szybko obsmażyć z dwóch stron i przełożyć na blaszce do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni na ok. 10-15 minut, aby tam się dopiekły. Możesz je też wstawić do lodówki i dopiec później, np przed samym podaniem na imprezie.

Gotowe placuszki podawaj z kremowym chrzanowym serkiem i płatkami wędzonego łososia ze świeżymi listkami bazylii i doprawione świeżo mielonym pieprzem, Smacznego!




1 komentarz:

  1. Świetne połączenie smaków :) cukinia + łosoś to idealne smaki na jesień, dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna