Pesto z rukoli w moim wykonaniu to bomba aromatyczna. Rewelacyjnie nadaje się jako sos do makaronu, dodatek do bruschetty (grzanek) czy też mięs z grilla.
Rukola to śródziemnomorska krewna chrzanu i rzodkiewki. Dzięki swojemu pikantnemu i orzechowemu smaku znalazła rzesze fanów w tym mnie! Ale te pyszne listki to nie tylka smak, ale i zdrowie. Rukola bogata jest w witaminy i mikroelementy, dzięki swoim właściwościom m. in. zapobiega anemii i wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspomagać odchudzanie.
Gorąco polecam!
Na 1 słoiczek pesto przygotuj:
1 paczkę rukoli (2 duże garści)
1 garść pestek dyni
1 garść pokrojonego niezbyt drobno parmezanu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Włóż wszystkie składniki do blendera
i drobno zmiel. Uważaj z solą bo łatwo przesadzić. Pesto gotowe. Możesz je podać od razu, np ze mieszając ze świeżo ugotowanym makaronem lub przełożyć do słoiczka i przechowyć w lodówce do 5 dni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz