środa, 17 czerwca 2015

Pesto z rukoli

Aromatyczne pesto z rukoli, pestek dyni i parmezanu

Pesto z rukoli w moim wykonaniu to bomba aromatyczna. Rewelacyjnie nadaje się jako sos do makaronu, dodatek do bruschetty (grzanek) czy też mięs z grilla.

Rukola to śródziemnomorska krewna chrzanu i rzodkiewki. Dzięki swojemu pikantnemu i orzechowemu smaku znalazła rzesze fanów w tym mnie!  Ale te pyszne listki to nie tylka smak, ale i zdrowie. Rukola bogata jest w witaminy i mikroelementy, dzięki swoim właściwościom m. in. zapobiega anemii i wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspomagać odchudzanie.

Gorąco polecam!


Na 1 słoiczek pesto przygotuj:

1 paczkę rukoli (2 duże garści) 
1 garść pestek dyni
1 garść pokrojonego niezbyt drobno parmezanu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku




Włóż wszystkie składniki do blendera
 i drobno zmiel. Uważaj z solą bo łatwo przesadzić. Pesto gotowe. Możesz je podać od razu, np ze mieszając ze świeżo ugotowanym makaronem lub przełożyć do słoiczka i przechowyć w lodówce do 5 dni. Smacznego! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna