Jakiś czas temu byliśmy z przyjaciółmi w orientalnej restauracji. Kelner namówił mnie na żeberka w sosie śliwkowym i okazały się prawdziwą rewelacją. Słodko- kwaśne, aromatyczne z nutą anyżu. Ten bogaty smak chodził za mną długo, a że przy dwójce małych dzieci trudno o częste wypady do restauracji, więc postanowiłam go odtworzyć w domu. Wyszło jeszcze lepiej! Dlatego dzielę się z Wami moim nowym ulubionym przepisem na żeberka. Gorąco polecam!
Dla 4 osób przygotuj:
1,5 kg żeberek wieprzowych z kośćmi
2 czerwone cebule
2 garści suszonych śliwek
2 płatki z gwiazdki anyżu
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren jałowca
1 liść laurowy
Duża szczypta gałki muszkatołowej
Sól, pieprz, brązowy cukier do smaku
2 duże łyżki oleju z pestek winogron (może być słonecznikowy lub rzepakowy)
Cebule potnij w drobne piórka (paseczki). Żeberka podziel na mniejsze kawałki, po jednej kostce na kawałek.
Na rozgrzaną dużą głęboką patelnię wlej olej i obsmaż żeberka na złoto. Następnie dodaj cebulę, śliwki i wszystkie przyprawy. Mieszaj aż cebula się zeszkli, wtedy zalej całość zimną wodą do poziomu mięsa i duś pod przykryciem przez godzinę. Ci jakiś czas odwracaj żeberka i uzupełniaj wodę jeśli za dużo jej odparuje.
W czasie duszenia śliwki rozpadną się i powstanie gęsty, aromatyczny, słodko-kwaśny sos z nutą anyżu. Żeberka podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz