piątek, 19 czerwca 2015

Salsa mango do mięs z grilla

Aromatyczny dodatek do mięs i sałatek z mango, limonką i pietruszką

Sezon grillowy w pełni. Co weekend na całym osiedlu kusi zapach pieczonej karkóweczki. Ach jak ja go lubię! Ślinotok murowany. Jednak aby menu grillowe zbyt szybko nam się nie znudziło, warto je uzupełniać ciekawymi dodatkami. Dziś proponuję niebagatelną, aromatyczną i odświeżającą salsę z mango, szalotki, pietruszki i limonki. To rewelacyjne słodko-kwaśne połączenie zachwyciło nas już nie jeden raz. Gorąco polecam! 


Na jedną miseczkę przygotuj :
1 mango
1 drobno posiekaną szalotkę
1 garść posiekanej natki pietruszki
1 limonkę
1 łyżkę miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
Świeżo mielony pieprz

Mango obierz ze skórki, wykrój pestkę, a miąższ potnij w drobną kosteczkę. Z limonki zetrzyj na drobnych oczkach skórkę, następnie przetnij ją na pół i wyciśnij z niej sok. Wymieszaj w misce miód, oliwę i sok z limonki, następnie dodaj mango, otartą skórkę limonki, szalotkę i natkę pietruszki. Całość wymieszaj. Salsę możesz podać od razu lub przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Mango to jeden z moich ulubionych owoców, więc koło takiej salsy nie mogę przejść obojętnie.

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna