niedziela, 21 czerwca 2015

Delikatne klopsiki z indyka z ukrytą porcją warzyw

Klopsiki z indyka, pietruszki i marchewki z młodymi ziemniaczkami i groszkiem 

Czy Twoje dziecko też nie przepada za warzywami? Dziś propozycja obiadu, w którym przemycam je mojej córeczce. Delikatne i zarazem bogate w smaku klopsiki przypadły do gustu również starszym członkom rodziny. Znikają zawsze z talerza w mgnieniu oka! Przekonajcie się sami. Ja gorąco polecam!



Dla 4 osób przygotuj:
Na klopski:
0,5 kg zmielonego mięsa indyka
1 czerwoną cebulę
1 dużą marchewkę
1 duży korzeń pietruszki
2 jajka
1/3 szklanki śmietanki 18%
2 łyżki masła 
2 łyżki oleju do obsmażenia klopsików
Garść szczypiorku do dekoracji
Do klopsików:
1 paczkę mrożonego groszku ( w sezonie użyj świeżego)
1 łyżkę masła
16 młodych ziemniaczków


Wstaw ziemniaki do gotowania. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę potnij w drobniutką kosteczkę. Rozpuść masło na rozgrzanej patelni i zeszklij na nim cebulkę, następnie dodaj marchew i pietruszkę. Całość dopraw solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną odstaw je na bok aż wystygną, wtedy dodaj je razem z jajkami do zmielonego mięsa. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Uformuj rękoma małe klopsiki. Zwilż dłonie wodą - będzie dużo łatwiej. 
Obsmaż klopsiki na złoto z obu stron, następnie podlej je szklanką zimnej wody i duś pod przykryciem min. 20 minut. 

W tym czasie ugotuj groszek w osolonej wodzie z łyżką masła (ok. 5 min od zagotowania wody).

Na koniec dodaj do powstałego na patelni sosu śmietankę i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem. Czas podawać obiad. Nałóż klopsiki z sosem i ziemniaczki, dodaj groszek i posyp danie szczypiorkiem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna