Dla 4 osób przygotuj:
1 opakowanie ryżu arborio
1 pęczek zielonych szparagów
1 cebula
2 filety z piersi kurczaka
3 szklanki bulionu
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1/2 szklanki białego wina
2 duże garści świeżo startego parmezanu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
szczyptę szafranu
Kurczaka pokrój w grubą kostkę i obsmaż na złoto na 2 dużych łyżkach oliwy. Następnie odłóż go na bok.
Seler naciowy, czosnek i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną głęboką patelnię lub garnek wlej oliwę z oliwek i dodaj posiekane warzywa, sól i pieprz. Gdy się zeszklą dodaj ryż i całość wymieszaj, aż do momentu gdy ryż zrobi się lekko przeźroczysty, wtedy dodaj wino, szafran i znów wymieszaj.
Przygotuj szparagi. Odłam zdrewniałą część z każdego szparaga, następnie potnij je w talarki. Gdy ryż wchłonie wino dodaj szparagi i wcześniej obsmażonego kurczaka, całość wymieszaj. Teraz dodawaj na zmianę bulionu i mieszaj, za każdym razem czekając aż płyn się wchłonie przed dodaniem kolejnej porcji bulionu.
Na koniec dodaj starty parmezan i całość wymieszaj. Ser się rozpuści i pozwoli uzyskać kremową konsystencją. Jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej jedwabistej teksturze to odpowiedni moment żeby dodać łyżkę masła. Risotto podawaj od razu, wtedy jest najlepsze - smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz