środa, 25 marca 2015

Klonowe babeczki z orzechami pecan

Uwielbiam połączenie smaku syropu klonowego i orzechów pecan. Te dwa składniki są dla siebie wprost stworzone! Dzisiaj dzielę się przepisem na wyjątkowo puszyste, chrupiące z wierzchu i wilgotne wewnątrz aromatyczne babeczki. Musicie koniecznie ich spróbować, są przepyszne! Gorąco polecam!



Na ok. 15 babeczek przygotuj:
1 szklankę syropu klonowego
1 szklankę orzechów pecan
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 szklanki mąki
1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
1 łyżeczkę pasty z wanilii lub nasiona z 1 laski wanilii
1/2 szklanki oleju z pestek winogron ( może być słonecznikowy lub rzepakowy)

Odłóż garść orzechów do dekoracji, resztę grubo posiekaj. Wymieszaj wszystkie mokre składniki w jednej misce i suche w drugiej. Następnie przełóż mokre do suchych i wszystko wymieszaj. Nałóż ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Każdą babeczkę ozdób orzechami pecan. Piecz je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 26 minut. Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna