wtorek, 3 października 2017

Jesienny Krupnik z Rydzami i koperkiem

Rydze w tym roku obrodziły! Do tego stopnia, że można pokusić się o eksperymenty. I muszę się Wam przyznać, że warto było! Krupnik z rydzami jest po prostu rewelacyjny! Ta cudna,  kremowa zupa rozgrzeje niejedną osobę podczas jesiennych chłodów. Niezwykle aromatyczna, sycącą i rozgrzewająca. Rydze nadają jej fenomenalny zapach i smak, a koperek nadaje lekkości. Natomiast dodatek ziemniaczków i kaszy sprawia, że jej konsystencja staje się kremowa. Pychota!




Na 2 l zupy przygotuj:

0,5 kg rydzów
1 cebulę czosnkową
0,5 kostki masła
1,5 l bulionu 
1 szklankę słodkiej śmietanki 18%
2 pęczki koperku
4 ziemniaki
2 garści kaszy jęczmiennej
sól, pieprz

Rydze oczyść i potnij w paseczki, zostaw kilka w całości na ozdobę. Wszystkie rydze usmaż na maśle na złoto. Te pocięte smaż razem z drobno posiekaną cebulą. Następnie odłóż na bok całe rydze. Resztę zalej bulionem i dodaj połowę posiekanego koperku, ziemniaki pokrojone w grubą kostkę (ok. 2cm) i kaszę. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Całość duś na średnim ogniu przez ok. 0,5 godziny. Na koniec dodaj śmietankę i resztę koperku. Podawaj ozdobione całymi rydzami. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Świetnie się prezentuję ten krupniczek - nie jadłam takiego jeszcze, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. 41 yr old Software Consultant Annadiane Burnett, hailing from Oromocto enjoys watching movies like The Golden Cage and Gaming. Took a trip to Kathmandu Valley and drives a Sable. Poznaj fakty

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna