wtorek, 28 lipca 2015

Niebanalny pyszny ryż z kurczakiem i pieczarkami

Grillowana pierś kurczaka z pieczarkami portobello i prażonymi z czosnkiem pestkami dyni na puszystym jaśminowym ryżu

Mam dla Was bardzo dobre danie. Łatwe do przygotowania i bardzo, bardzo smaczne. Uwielbiam takie przepisy! Aromatyczne, esencjonalne i mięsiste. Nic dodać, nic ująć. Gorąco polecam! 



Dla 2 osób przygotuj:

2 piersi kurczaka
4 pieczarki portobello 
1 szalotkę
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
6 dużych łyżek oliwy z oliwek 
Szklanka ryżu jaśminowego

Kurczaka potnij i grube paski, natrzyj 1 łyżką oliwy oraz solą i pieprzem. 

Pieczarki potnij na grube cząstki. Szalotkę w drobną kosteczkę, pietruszkę grubo posiekaj.

Rozgrzej patelnię grillową do wysokiej temperatury i ugrilluj na niej kurczaka na złoto. Powinno wystarczyć około 3 minuty z każdej strony.  Następnie odłóż go na bok, żeby odpoczął. 



Ugotuj szklankę ryżu z 2 szklankami osolonej wody, wg czasu podanego na opakowaniu lub do wchłonięcia całej wody.

Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj szalotkę, pestki dyni i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaj pieczarki. Całość smaż aż pieczarki się zezłocą. Na koniec dodaj kurczaka, natkę pietruszki i wymieszaj. Obiad gotowy. 

Podawaj z ryżem lub jeśli wolisz na grzankach. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna