piątek, 16 stycznia 2015

Zielona grochowa

Kem z zielonego groszku

Za oknem słoneczko, temperatura iście wiosenna, kwiatki zaczynają kiełkować, więc chyba nie ma nic dziwnego w tym, że mam ochotę na coś zielonego i zdrowego. Krem z zielonego groszku jest najbardziej zielonym daniem jakie znam! W dodatku, dzięki krótkiej obróbce termicznej, to istna bomba witamin i minerałów.

Zielony groszek zawiera witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas.

Słodko pikantny krem z zielonego groszku zrobisz go w 15 minut. Zdrowa i pyszna zielona grochowa doda Ci energii i siły na wiosenny spacer. Serdecznie polecam!




Na 2 l zupy przygotuj:

2 opakowania mrożonego zielonego groszku
2 kostki rosołowe ( w sklepach dostępne są bio kostki bez stucznych dodatków) lub ok 2l bulionu
Sól i pieprz

Wrzuć groszek do garnka, zalej wodą tak aby lekko go przykryła. Dodaj kostki rosołowe, zagotuj i od razu zdejmij z palnika, żeby groszek nie stracił koloru. Całość zmiksuj blenderem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Można już jeść. Jeśli wolisz gładszą konsystencję kremu, możesz przetrzeć zupę przez sitko pozbywając się łupinek, ale razem z nimi pozbędziesz się błonnika. Ja tego nie zrobiłam. Zupa jest wyborna, smacznego!


3 komentarze:

Nowszy post Starszy post
Strona główna