wtorek, 6 maja 2014

Krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej słodkiej papryki z chilli


Niesamowicie aromatyczna i esencjonalna zupa z czerwonej papryki, to mój osobisty hit!. Jej słodko-ostry smak wypełnia całe usta wywołując doskonałe doznania. Do tego jest bardzo zdrowa, bez zbędnego tłuszczu, a w dodatku czerwona papryka to bogate źródło witaminy C, nie wszyscy wiedzą, że ma jej więcej niż cytryna. Dla mnie to zupa z pierwszej dziesiątki. Bardzo polecam!





















Na 12 osób przygotuj:

1,5 l bulionu 
9 czerwonych słodkich papryk
1 dużą szczyptę pieprzu cayenne 
1/2 małej łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu
ok 1 1/2 małej łyżki soli

Papryki upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w opcji góra dół, przez 1 godzinę. Następnie wyjmij je z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw do wystygnięcia. Zimne papryki obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Koniecznie zachowaj płyn, który wycieknie z papryk. Jeśli wpadną do niego pestki i skórki, odcedź go na sitku.

Rozgrzej czysty bulion (ja użyłam drobiowego, przepis znajdziesz tutaj). Dodaj sok z pieczonych papryk i obrane papryki. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj chilli (pieprz cayenne), czarny pieprz i sól. Duś zupę przez min. 15 minut. Przed podaniem możesz dodać tymianek. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna