Zupa krem z pieczonej słodkiej papryki z chilli
Niesamowicie aromatyczna i esencjonalna zupa z czerwonej papryki, to mój osobisty hit!. Jej słodko-ostry smak wypełnia całe usta wywołując doskonałe doznania. Do tego jest bardzo zdrowa, bez zbędnego tłuszczu, a w dodatku czerwona papryka to bogate źródło witaminy C, nie wszyscy wiedzą, że ma jej więcej niż cytryna. Dla mnie to zupa z pierwszej dziesiątki. Bardzo polecam!
Na 12 osób przygotuj:
1,5 l bulionu
9 czerwonych słodkich papryk
1 dużą szczyptę pieprzu cayenne
1/2 małej łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu
ok 1 1/2 małej łyżki soli
Papryki upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w opcji góra dół, przez 1 godzinę. Następnie wyjmij je z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw do wystygnięcia. Zimne papryki obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Koniecznie zachowaj płyn, który wycieknie z papryk. Jeśli wpadną do niego pestki i skórki, odcedź go na sitku.
Rozgrzej czysty bulion (ja użyłam drobiowego, przepis znajdziesz tutaj). Dodaj sok z pieczonych papryk i obrane papryki. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj chilli (pieprz cayenne), czarny pieprz i sól. Duś zupę przez min. 15 minut. Przed podaniem możesz dodać tymianek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz