Pieczarki, dynia, cukinia, młode ziemniaczki i szynka duszone z czosnkiem w śmietance i zapieczone pod cheddarem
Podstawową zaletą tego dania jest jego prostota. Proste połączenie składników i smaków, proste do przygotowania, a rezultat doskonały. Warzywa i szynkę pokroiłam i wrzuciłam na patelnię, dodałam śmietankę i czosnek, potem wystarczyło zapiec pod serem i gotowe. Danie świetnie się odgrzewa, na następny dzień. Moim zdaniem jest doskonałe na zapracowane dni. Gorąco polecam!
Dla 4 osób przygotuj:
2 młode cukinie
1/2 kg młodych pieczarek
1/2 dyni piżmowej (możesz zastąpić marchewką)
2 ząbki czosnku
10 młodych ziemniaczków
2 szalotki
5 dużych łyżek oliwy z oliwek
10 plasterków szynki
1 szklankę słodkiej śmietanki 18%
2 garści startego sera cheddar
Oczyszczone pieczarki wrzuć na rozgrzaną głęboką patelnię z oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki zagotuj w osolonej wodzie, gotuj ok 5 minut, potem wyjmij je i potnij na ćwiartki, następnie dodaj do pieczarek. Gdy pieczarki będą się smażyły , a ziemniaki gotowały, pokrój cukinię w plasterki i dodaj do pieczarek. Dynie obierz i pokrój w grube słupki, a potem również dodaj do pieczarek. Całość wymieszaj, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, dopraw solą i pierzem oraz drobno posiekanym czosnkiem i smaż przez ok 5 minut. Na koniec dodaj śmietankę i znów wymieszaj.
Następnie przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego posyp cheddarem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni w opcji góra-dół, na 15-20 minut. Zapiekankę możesz podać od razu lub odgrzać następnego dnia. Smacznego!
Wygląda super!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś razu znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)