Hiszpański chłodnik ze świeżych pomidorów, migdałów, czosnku i oliwy z oliwek
Gazpacho to zupa ze świeżych pomidorów wywodząca się z Andaluzji, która nie wymaga gotowania. Klasycznie podaje się ją z różnymi dodatkami m.in. ogórkiem, papryką, cebulką. Moja ulubiona wersja jest z migdałami. Na gorące dni to mój numer jeden. Orzeźwia, wzmacnia, a do tego jej smak jest rewelacyjny. Słodko-kwaśne i aromatyczne pomidory, przełamane są tu łagodnymi migdałami z dodatkiem czosnku, dla mnie doskonałość. Gorąco polecam!
Dla 6 osób (ok.2 l) przygotuj:
2 kg dojrzałych, pachnących pomidorów (najlepsze są malinowe)
1 garść migdałów
1 ząbek czosnku
1 garść miękiszu z pszennej bułki (biała część)
1 dużą łyżkę octu winnego
1 małą łyżkę cukru
1 małą łyżkę soli
1 małą łyżkę świeżo mielonego pieprzu
4 duże łyżki oliwy z oliwek
Do przybrania:
1 garść posiekanych migdałów
1 garść świeżych listków oregano, lub tymianku
3 duże łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
Pomidory sparz we wrzątku i obierz se skórki. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę.Do miksera wrzuć bułkę i migdały, następnie zmiel je drobno. Dodaj 3 chochle kremu z pomidorów i zmiksuj całość. Następnie przelej zawartość miksera do pozostałej części pomidorów. Dopraw zupę drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem, octem i oliwą z oliwek. Wymieszaj, spróbuj czy nie trzeba doprawić bardziej. Wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Smaki się przegryzą, a zupa nabierze odpowiedniej temperatury. Jeśli chcesz ją podać od razu, możesz schłodzić ją kostkami lodu.
Przed podaniem udekoruj każdy talerz z gazpacho grubo posiekanymi migdałami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz