Niezwykle kruche i delikatne a zarazem wyraziste i pikantne, za sprawą słodkiego sosu chili, wstążki schabu na chrupiącej mieszance sałat to propozycja na lekkie i odświeżające danie. Świetnie sprawdzi się w tygodniu na obiad i na kolację ze znajomymi przy butelce wina w weekend. Do tego świeże chrupiące pieczywo i sukces murowany. Gorąco polecam!
Dla 4 osób przygotuj:
40 dkg schabu
2 czerwone papryki
1 szalotkę
6 dużych łyżek słodkiego sosu chili
2 duże łyżki oliwy z oliwek
2 paczki ulubionej mieszanki sałat
Mięso potnij na cieniutkie paseczki. Możesz je lekko wcześniej zamrozić, to zdecydowanie ułatwi krojenie.
Paprykę i szalotkę potnij w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlej połowę oliwy, dodaj paprykę i szalotkę. Wymieszaj. Podlej małą ilością wody (1/4 szklanki wody), wymieszaj. Duś na średnim ogniu aż papryka będzie mięciutka (ok. pół godziny). Następnie dodaj słodki sos chili i wymieszaj.
Gdy papryka będzie się dusić rozgrzej drugą patelnię, dodaj oliwę i usmaż na złoto (małymi partiami) pokrojony we wstążki schab. Mięso przekładaj do duszącej się papryki. Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, tak aby paprykowy sos oblepił każdą mięsną wstążkę.
Rozłóż sałatę na talerze, skrop delikatnie dobrą oliwą i sokiem z cytryny lub octem winnym. Na wierzchu ułóż porządną porcję mięsa. Jeśli chcesz podaj do sałatki świeżą bagietkę. Danie gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz