środa, 14 października 2015

Makaron z kurkami, boczkiem i młodym szpinakiem

Sezon grzybowy trwa, co prawda w tym roku jest niezbyt obfity, ale z kurkami nie ma problemu. Tak więc dziś makaron z kurkami. Na początku miał być z szalotką i młodym szpinakiem, ale mięsożercy wymogli na mnie dodatek boczku. A boczek, jak to boczek, zawsze dobrze pasuje. W efekcie delektowsliśmy się aromatycznym makaronem w pięknych kolorach jesieni. Wszyscy byli zadowoleni i zgodnie orzekliśmy, że to Bardzo dobra kompozycja smaków i barw. Było poprostu pysznie. Gorąco polecam! 



Dla 4 osób przygotuj:
4 garści kurek, 
1 dużą szalotkę, 
1 ząbek czosnku,
3 garści młodych liści szpinaku, 
4 duże łyżki oliwy z oliwek, 
1 garść pokrojonego w kostkę boczku,
1 szczyptę cząbru,
1 opakowanie ulubionego makaronu,
1 garść świeżo startego parmezanu,
1 garść małych żółtych pomidorków.

Ugotuj makaron. Drobno posiekaj szalotkę i czosnek. Umyj kurki, większe grzyby podrzyj rękoma na mniejsze kawałki.

Rozgrzej dużą głęboką patelnię, dodaj oliwę, cebulę, cząber, czosnek i kurki. Całość dopraw solą i pieprzem. Gdy grzyby zmiękną, a cebulka się zeszkli dodaj szpinak i wymieszaj wszystko razem. Po chwili szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. 



Na osobnej patelni usmaż boczek na złoto i dodaj do kurek ze szpinakiem. Następnie dołóż świeżo ugotowany makaron i parmezan. Całość wymieszaj. Podawaj z przeciętymi na pół pomidorkami, będą nie tylko ładnie wyglądały, ale też świetnie zrównoważą wszystkie smaki dania. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna