Zaleca się ją w działaniu przeciwnowotworowym ze względu na dużą zawartość silnych przeciwutleniaczy (sulforafanu) oraz profilaktyce chorób serca. Jarmuż bogaty jest w białka, błonnik i witaminy, głównie C i K oraz sole mineralne (wapń i potas).
Tak więc warto go wprowadzić do menu. Dzisiaj postanowiłam zrobić z niego paszteciki do barszczyku. W kompozycji z grzybami shiitake i szarą renetą wyszły rewelacyjnie. Jarmuż w smaku jest bardziej wyrazisty i pikantny od zwykłej kapusty, dzięki czemu paszteciki nabrały charakteru. Szara reneta dodała słodko- kwaśny smak, a mięsiste grzyby z chrupiącym ciastem francuskim domknęły całość. Powstał zestaw doskonały. Gorąco polecam!
Na około 16 pasztecików przygotuj:
4 liście jamużu
2 duże garści grzybów shiitake
1 garść pieczarek
1 dużą szalotkę
1 garść startego parmezanu
3 ząbki czosnku
2 duże łyżki oliwy z oliwek
1 garść ziaren słonecznika i pestek dyni
1/2 szarej renety ( lub innego kwaśnego jabłka)
1/4 szklanki białego słodkiego wina
2 płaty ciasta francuskiego 30x20 cm
Liście jarmużu, szalotkę i czosnek drobno podiekaj. Grzyby potnij w paski.
Rozgrzej mocno głęboką patelnię, dodaj oliwę, następnie cebulę, grzyby i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaj jarmuż i całość wymieszaj. Gdy kapusta zmięknie dodaj starte na grubych oczkach jabłko. Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i dodaj białe wino. Gdy wino odparuje dodaj parmezan i znów wymieszaj. Teraz dodaj szklankę wody i duś na średnim ogniu aż odparuje i farsz do pasztecików zgęstnieje. Następnie odstaw go na bok żeby ostygł.
Rozłóż ciasto francuskie i nałóż na nie farsz, po czym rozsmaruj zostawiając wolne miejsce z góry i z dołu po 3 cm. Następnie zwiń je w roladki. Dolną część ciasta bez farszu posmaruj wodą, wtedy lepiej się sklei.
Roladki wstaw do lodówki jeśli planujesz poadać paszteciki później, np. na następny dzień lub potnij od razu na 5 cm kawałki, poukładaj pionowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik posyp mieszanką słoneczka i dyni, a potem wsadź do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Paszteciki świetnie pasują do barszczu i kremu z pieczonej dyni, świetnie sprawdzą się też jako samodzielna przystawka. Smacznego!
Bardzo lubię charakterystyczny smak jarmużu :) Paszteciki z pewnością były wyborne :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
OdpowiedzUsuń