niedziela, 6 września 2015

Bruschetta z boczniakami i prażonymi pestkami dyni

Aromatyczne grzanki z boczniakami, prażonymi pestkami dyni, natką pietruszki i parmezanem 

Dziś propozycja przystawki lub samodzielnego dania w zależności od wielkości porcji. Przepyszne, aromatyczne i chrupiące grzanki z niesamowitymi boczniakami. Uwielbiam te grzyby ze względu na ich niezwykłą mięsistość i to jak przyjmują aromaty nie tracąc własnego. Połączenie z chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni jest wprost doskonałe. Grzanki łatwo się robi, a wyglądają bardzo atrakcyjnie.  Gorąco polecam! 



Na 4 grzanki przygotuj:

1/2 dużej bagietki 
2 duże garści boczniaków
1 szalotka
2 małe ząbki czosnku
1/3 szklanki pestek dyni
1 garść posiekanej natki pietruszki
1 garść posiakanego w kostkę parmezanu
4 duże łyżki oliwy z oliwek

Bagietkę przetnij na pół i skrop oliwą z oliwek. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 

Boczniaki podziel palcami na mniejsze kawałki. Czosnek i szalotkę drobno posiekaj.

Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę i pestki dyni, po chwili dodaj czosnek, szalotkę, wymieszaj i dodaj boczniaki. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, następnie smaż aż boczniaki się zezłocą. Na koniec dodaj natkę pietruszki i garść parmezanu, całość wymieszaj.

Bagietkę wstaw do piekarnika na 8 minut, następnie nałóż na nią boczniaki i podawaj. Smacznego! 




1 komentarz:

Nowszy post Starszy post
Strona główna