niedziela, 22 czerwca 2014

Wykwintny schab z młodym szpinakiem w sosie serowym

Roladki z wieprzowego schabu z młodym szpinakiem i orzechami nerkowca w sosie niebieskiego sera pleśniowego i orzeźwiającą sałatką z pomidorów, szalotki i mięty


Wyciągnęłam z lodówki świeży różowiutki schab wieprzowy i pomyślałam, że warto by zrobić z nim coś więcej niż kotlety, nie ujmując cudnemu schabowemu. Jednak jeśli macie ochotę na odmianę od klasycznych kotletów proponuję aromatyczne roladki ze szpinakiem baby i orzechami nerkowca. Są bardzo proste do przygotowanie, a smakują i wyglądają rewelacyjnie. Do tego niezwykle aromatyczny i kremowy sos serowy i orzeźwiające pomidory z miętą i macerowaną w occie winnym szalotką. Dla mnie bomba!


Dla 4 osób przygotuj:

8 plastrów schabu o grubości ok. 2 cm
1 opakowanie/6 dużych garści świeżych liści młodego szpinaku
2 ząbki czosnku
4 garści orzechów nerkowca
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

ok. 12 młodych ziemniaczków

na sos przygotuj:
1 garść pokrojonego sera z niebieską pleśnią (może być lazur)
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
1 małą łyżkę świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
szczypta soli

na sałatkę z pomidorów:
1 szalotkę
ok. 20 pomidorków koktajlowych
2 duże łyżki szalotki
6 listków mięty

do smażenia 4 łyżki oliwy z oliwek


Wstaw ziemniaczki do gotowania w osolonej wodzie. Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę z oliwek, dodaj pokrojony w drobniutką kosteczkę czosnek i szalotkę. Wymieszaj i dodaj szpinak. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Gdy szpinak opadnie przełóż go na talerz by ostygł. Na tą samą patelnię wrzuć ser pleśniowy i dodawaj po odrobinie śmietankę cały czasz mieszając, żeby powstał gładki sos. Na koniec dopraw go solą i pieprzem.



Schab rozbij tłuczkiem do grubości ok. 0,5 cm.  a środku każdego kotleta połóż szpinak i kilka orzechów nerkowca. Następnie Zawiń je w roladki i usmaż na złoto na oliwie z oliwek na średnim ogniu (ok. 10 - 12 minut).

Przygotuj sałatkę z pomidorków. Szalotkę potnij w talarki i zalej octem, żeby smak cebuli złagodniał. Pomidorki poprzecinaj na połówki, miętę posiekaj na drobniutkie paseczki. szalotkę odcedź z octu i dodaj do pomidorów. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. 

Upieczone roladki poprzecinaj na pół na skos, jeśli okaże się, że mięso się nie dopiekło, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 5 minut. Gotowe roladki ułóż na sosie i ziemniaczkach, dodaj pomidorową sałatkę. Smacznego!





1 komentarz:

Nowszy post Starszy post
Strona główna