Makaron fusilli z cukinią, szparagami, parmezanem i płatkami z indyka
W takie gorące dni jak dziś mam ochotę na coś lekkiego i kolorowego. Taki jest właśnie dzisiejszy przepis, świeży, chrupiący, aromatyczny i nie zapychający. Makaron al dente z oliwą z oliwek, czosnkiem i parmezanem do tego chrupiące cukinia i szparagi oraz delikatne płatki indyka. Bardzo udane połączenie. Gorąco polecam!
Dla 2 osób przygotuj:
2 sznycle z piersi indyka
1 żółta cukinię
1 pęczek zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
1 mały por (jasna część)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 duże garści świeżo startego parmezanu
1/2 opakowania makaronu fusilli
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Sznycle z indyka potnij na cieniutkie plasterki (płatki). Cukinię przetnij na pół, wydrąż środek i wyrzuć, pozostałą część potnij na paseczki. Oddziel zdrewniałą część od szparagów. Aby to zrobić chwyć szparaga za oba końce i mocno wygnij, aby się złamał. Dolną część wyrzuć. Pozostałe części potnij na kawałki o długości ok 2 - 3 cm. Por dokładnie umyj i potnij w talarki o grubości 1/2 cm. Czosnek drobno posiekaj.
Na mocno rozgrzaną głęboką, dużą patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj czosnek,por, indyka, cukinię i szparagi. Całość przypraw solą i pieprzem, następnie wymieszaj. Smaż przez 5 minut mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dodaj ugotowany makaron i starty parmezan. Całość wymieszaj, sprawdź czy nie trzeba doprawić jeszcze raz. Czas siadać do stołu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz