poniedziałek, 2 czerwca 2014

Francuski przysmak

Foie gras na złotej brioszce z konfiturą z wiśni


W poprzedni weekend w centrum Katowic pojawił się francuski jarmark. Oj, było tam sporo smakołyków! Moje ślinianki oszalały na widok stoisk  z pachnącym, jeszcze gorącym pieczywem, serami i  długo dojrzewającymi wędlinami. Postanowiliśmy zrobić sobie dzień dziecka i zakosztować kilku przysmaków - oj było warto! Na wynos zabraliśmy do domu Foie gras - pasztet strasburski z gęsich wątróbek i brioszkę - drożdżową maślaną babeczkę. Muszę Wam powiedzieć, że jest to duet grzechu warty. Chrupiąca rozpadająca się w ustach maślana bułeczka i kremowe niezwykle aromatyczne foie gras. Zdecydowanie jeden z moich faworytów. Gorąco polecam!



Dla 8 osób przygotuj:

8 dużych łyżek foie gras (ok. 1/2 szklanki)
8 kromek brioszki (może być nasz polska chałka)
8 małych łyżek wiśniowej konfitury
4 duże łyżki masła

Rozpuść masło na patelni i obsmaż kromeczki brioszki na złoto. Następnie przełóż je na talerze. Na każdą nałóż po jednej łyżce foie gras i konfitury wiśniowej. Smacznego!


Francuski Jarmark, Katowice



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna