Foie gras na złotej brioszce z konfiturą z wiśni
W poprzedni weekend w centrum Katowic pojawił się francuski jarmark. Oj, było tam sporo smakołyków! Moje ślinianki oszalały na widok stoisk z pachnącym, jeszcze gorącym pieczywem, serami i długo dojrzewającymi wędlinami. Postanowiliśmy zrobić sobie dzień dziecka i zakosztować kilku przysmaków - oj było warto! Na wynos zabraliśmy do domu Foie gras - pasztet strasburski z gęsich wątróbek i brioszkę - drożdżową maślaną babeczkę. Muszę Wam powiedzieć, że jest to duet grzechu warty. Chrupiąca rozpadająca się w ustach maślana bułeczka i kremowe niezwykle aromatyczne foie gras. Zdecydowanie jeden z moich faworytów. Gorąco polecam!
Dla 8 osób przygotuj:
8 dużych łyżek foie gras (ok. 1/2 szklanki)
8 kromek brioszki (może być nasz polska chałka)
8 małych łyżek wiśniowej konfitury
4 duże łyżki masła
Rozpuść masło na patelni i obsmaż kromeczki brioszki na złoto. Następnie przełóż je na talerze. Na każdą nałóż po jednej łyżce foie gras i konfitury wiśniowej. Smacznego!
Francuski Jarmark, Katowice
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz