Intensywnie pieczarkowo-koperkowa zupa zabielana śmietanką
Moje dzisiejsze odkrycie to wspaniała zupa z ogromną ilością pieczarek i koperku. Żeby wydobyć jak najwięcej aromatów najpierw całość poddusiłam na masełku, potem dodałam śmietankę, a na koniec dodałam bulion. Wyszło wspaniale i niezwykle aromatycznie. Proste znajome smaki w wersji maksymalnej. Pyszności!
4 duże garści pieczarek
2 pęczki koperku
4 duże łyżki masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1 l bulionu (lub tyle samo wody i 2 kostki rosołowe)
pieprz, sól
Pieczarki potnij na plasterki. Koperek drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnie wrzuć masło i pieczarki, całość dopraw solą i pieprzem. Pieczarki szybko wchłoną masło i może Ci się wydać, że patelnia jest za sucha, możesz wtedy dodać trochę wody (ok. 3 duże łyżki), jednak po chwili pieczarki same wypuszczą wodę, która stanowi ich znaczącą część. Wtedy dodaj koperek i śmietankę, całość duś ok. 5 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie przełóż pieczarki i koperek do garnka na zupę, dodaj bulion lub kostki rosołowe i wodę. Duś zupę na średnim ogniu przez min. 15 minut i gotowe. Doskonale pasować będzie do zupy chrupiąca grzanka z ulubionego pieczywa. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz