Ciepłe ziemniaczki w ziołach z długo dojrzewającym kabanosem, czarnymi oliwkami i macerowaną w occie szalotką
Dla 2 osób przygotuj:
10 młodych ziemniaczków,
1 szalotkę,
1 garść czarnych oliwek,2 długo dojrzewające kabanosy,
1 małą łyżkę świeżego tymianku,
1 garść parmezanu pokrojonego w drobną kostkę,
2 duże łyżki octu winnego,
4 duże łyżki oliwy z oliwek,
1/2 ząbka czosnku,
sól, pieprz.
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. W tym czasie potnij szalotkę w krążki, przełóż do małej miseczki i zalej octem. Kabanosy i oliwki potnij w plasterki. Tymianek i czosnek drobno posiekaj. Ugotowane ziemniaki potnij na grube plastry (3 cm). Przełóż do dużej miski, dodaj kabanosy, tymianek, czosnek, parmezan, odcedzoną z octu szalotkę i oliwę z oliwek. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, następnie wszystko delikatnie wymieszaj. Sałatkę podaj ciepłą, ale zimna też smakuje wyśmienicie. Smacznego!
bardzo dobre! polecam! :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuńjak poznać długo dojrzewające kabanosy?? to to samo co bez konserwantów, jak MAestro?
OdpowiedzUsuńZazwyczaj pokryte są białą warstwą szlachetnej pleśni. Znajdziesz je w wyszukiwarkach pod hasłem "kabanos dojrzewający" w polskiej wersji, w hiszpańskiej to np. "fuet".
Usuń