Dla 2 głodnych osób przygotuj:
2 steki z antrykotu wołowego,
garść szparagów,
2 bataty,
2 garści mieszanki ulubionych sałat,
2 pomidory,
1 mały jogurt naturalny,
1/2 ząbka czosnku,
5 dużych łyżek oliwy z oliwek,
1 małą łyżkę octu z białych winogron,
Świeżo mielony pieprz i sól.
Zagotuj osoloną wodę i włóż do niej bataty w łupinkach na 5 minut. Następnie potnij je na łódeczki i skrop je łyżką oliwy oraz dopraw solą i pieprzem.
Antrykot wyjmij z lodówki pół godziny przed grillowaniem. Natrzyj mięso dwoma łyżkami oliwy i świeżo mielonym pieprzem.
Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię grillową połóż steki z antrykotu. Grilluj po 3 minuty z każdej strony. Następnie odłóż mięso na bok aby odpoczęło.
W tym czasie ugrilluj bataty i szparagi, tak aby powstały na nich smakowite prążki (ok. 3-5 minut).
Wyłóż na talerze sałatę, dodaj pokrojonego w cząstki pomidora, skrop całość octem i resztą oliwy, dopraw solą i pieprzem. Następnie dołóż steki, szparagi, bataty i jogurtowy dip.
Czas na ucztę, smacznego!
Grillowany antrykot z batatami, szparagami i dipem czosnkowym oraz wiosenną sałatką hmmm, pyszotka :) Muszę sobie też kupić takie talerze, chyba widziałem je w IKEI :)
OdpowiedzUsuńInteresujący pomysł na danie :)
OdpowiedzUsuńПотрясающе познавательные и удивительно точнейшие онлайн гадания для предречения своего будущего, это непременно то, что вы найдете на нашем портале. Гадание на будущее оказывается наиболее быстрым и легким вариантом для извлечения жизненных информаций из информационного поля Земли.
OdpowiedzUsuń