niedziela, 21 grudnia 2014

Lebkuchen z pomarańczami i migdałami

Niemieckie pierniczki z pomarańczową skórką, migdałąmi i lukrem z sokiem z pomarańczy


W tym roku zdecydowałam się na pulchne pierniczki w niemieckim stylu z wyraźną nutą pomarańczy. To idealny przepis dla tych, którzy będą robić pierniczki na ostatnią chwilę. Na pewno będą mięciutkie. Dodatek skórki pomarańczowej i pomarańczowy lukier cudownie komponują się z
piernikową przyprawą. Są przepyszne! A przy tym są wybitnie proste do zrobienia. Mieszamy suche i mokre składniki i pieczemy. Ze skórką pomarańczową jest trochę więcej zachodu, ale przecież można kupić gotową. Gorąco polecam!



Na ok. 30 pierniczków przygotuj:
2 pomarańcze
4 małe łyżki przyprawy do piernika
1 małą łyżkę cynamonu
1 małą łyżkę kardamonu
1 szklankę mąki pszennej
1 szklankę płatków migdałowych
1 małą łyżkę proszku do pieczenia
1/2 małej łyżki sody oczyszczonej
1/2 kostki masła
2/3 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego
1 szklankę cukru pudru
1 szklanka cukru

Zacznij od przygotowania kandyzowanej skórki z pomarańczy. Możesz kupić gotową, ale taka jest dużo lepsza. Ostrym nożem odetnij skórkę tak aby zostało na niej jak najmniej białego albedo. Włóż skórkę do rondelka, zalej wodą i zagotuj. Odcedź, zalej wodą i znów zagotuj, powtórz czynność jeszcze jeden raz i gotuj przez 30 minut, potem odcedź. Zalej szklanką wody odcedzoną skórkę i dodaj szklankę cukru. Gotuj przez 30 minut i odstaw do ostygnięcia. Zimną skórkę odcedź z syropu i posiekaj drobniutko.

Płatki migdałów zmiel niezbyt drobno w malakserze i przełóż do miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy.

Masło rozpuść w rondelku z miodem i zagotuj. Następnie odstaw na bok i dodaj skórkę pomarańczową. Jeszcze ciepły płyn dodaj do suchych składników i wszystko dokładnie wymieszaj. Masa będzie klejąca. Odstaw ją do ostygnięcia. Gdy się ostudzi to zgęstnieje.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w opcji góra-dół. Ostudzoną piernikową masę formuj w rękach w małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Zwilż ręce wodą, żeby ciasto się do nich nie przyklejało.
Kulki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając duże odstępy. Każdą kulkę delikatnie spłaszcz ręką. Pierniczki piecz przez 13 minut, maksymalnie 15. Zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie, ale zaraz potem stwardnieją.

Przygotuj lukier dodając sok z pomarańczy do cukru pudru. Uważaj wystarczy mała ilość soku żeby zrobić lukier. Na 1 szklankę ok. 2-3 duże łyżki soku. Ale to zależy od cukru, soku i wilgotności powietrza. Zawsze inaczej.Generalnie powinien mieć gęstą, kremową konsystencję. jak smalec.

Na koniec udekoruj pierniczki lukrem. Po kilku godzinach powinny być już miękkie. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna