Pomarańczowo-kardamonowe muffiny z orzechami i chrupiącą skorupką
Na ok. 20 babeczek przygotuj:
1 szklankę mąki pszennej
2/3 szklanki brązowego cukru
1 małą łyżkę proszku do pieczenia
1/2 małej łyżki sody oczyszczonej
2/3 szklanki grubo zmielonych orzechów ( ja wybrałam migdały, nerkowce i laskowe)
1 małą łyżkę zmielonego kardamonu
1 pomarańcza
1/2 kostki roztopionego masła
2/3 szklanki kwaśnej śmierany 18%
1 małą łyżkę pasty z wanilii (lub nasiona z 1 laski wanilii)
2 jajka
Włóż pomarańczę do garnka i zalej w całości wodą, gotuj ok. 1 godzinę. Następnie wyjmij pomarańczę i zmiksuj ją blenderem na puree. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki w jednej misce, a w drugiej płynne w tym puree z pomarańczy. Następnie przełóż te płynne do sypkich i wymieszaj.
Nałóż ciasto do foremek na muffinki, oprósz każdą brązowym cukrem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Podczas pieczenia cukier się skarmelizuje i babeczki będą miały chrupiącą skorupkę. Smacznego!
Musiały pachnieć fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń