Kem z zielonego groszku
Za oknem słoneczko, temperatura iście wiosenna, kwiatki zaczynają kiełkować, więc chyba nie ma nic dziwnego w tym, że mam ochotę na coś zielonego i zdrowego. Krem z zielonego groszku jest najbardziej zielonym daniem jakie znam! W dodatku, dzięki krótkiej obróbce termicznej, to istna bomba witamin i minerałów.Zielony groszek zawiera witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas.
Słodko pikantny krem z zielonego groszku zrobisz go w 15 minut. Zdrowa i pyszna zielona grochowa doda Ci energii i siły na wiosenny spacer. Serdecznie polecam!
Na 2 l zupy przygotuj:
2 opakowania mrożonego zielonego groszku
2 kostki rosołowe ( w sklepach dostępne są bio kostki bez stucznych dodatków) lub ok 2l bulionu
Sól i pieprz
Wrzuć groszek do garnka, zalej wodą tak aby lekko go przykryła. Dodaj kostki rosołowe, zagotuj i od razu zdejmij z palnika, żeby groszek nie stracił koloru. Całość zmiksuj blenderem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Można już jeść. Jeśli wolisz gładszą konsystencję kremu, możesz przetrzeć zupę przez sitko pozbywając się łupinek, ale razem z nimi pozbędziesz się błonnika. Ja tego nie zrobiłam. Zupa jest wyborna, smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńkolor obłędny!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś krem z groszku - był pyszny, ale kolor jednak nie ten... Twój wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń