Kremowe risotto z dynią, boczniakami, groszkiem cukrowym i parmezanem
Grzyby i dynia są jesienią zdecydowanie na pierwszym planie. Jednak zwykle kojarzą się z przyciężkimi daniami, które bardzo lubię bo świetnie rozgrzewają i są sycące, ale czasem przydałoby się coś lżejszego. I taka jest moja dzisiejsza propozycja.
Kremowe risotto, lekkie i przyjemne ze świeżymi produktami, zdecydowanie trafiło w nasze gusta. Orzechowe w smaku dynia i boczniaki wspaniale komponują się z parmezanem a chrupiący cukrowy groszek wzbogaca teksturę dania i daje świeży efekt całości. Spróbujcie sami!
Dla 2 osób przygotuj:
2 szklanki ryżu arborio (lub innego krótkoziarnistego),
1/2 szklani białego wytrawnego wina,
2 ząbki czosnku,
1 szalotkę,
1 łodygę selera naciowego,
1/3 i 4 duże łyżki szklanki oliwy z oliwek,
1 garść startego parmezanu,
1 garść płatków parmezanu,
1 l bulionu,
2 garści pociętej na plastry grubości 1/2 cm dyni (jaka Ci w wpadnie w ręce)
2 garści boczniaków
1 garść groszku cukrowego
Szalotkę, seler i 1 ząbek czosnku pokrój w drobniutką kosteczkę. Na rozgrzaną głęboką patelnię lub garnka wlej oliwę. Dodaj czosnek, seler naciowy i szalotkę, całość wymieszaj i gdy cebulka lekko się zeszkli dodaj ryż i całość cały czas mieszaj. Po ok. 1 minucie, gdy ryż zrobi się delikatnie przeźroczysty dodaj białe wino i wymieszaj. Gdy płyn się wchłonie dodaj chochlę bulionu i wymieszaj. Czynność powtarzaj, aż bulion się skończy.
W międzyczasie usmaż na złoto boczniaki i dynię na 4 łyżkach oliwy i z 1 drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Większe grzyby podrzyj wcześniej na mniejsze kawałki. Dopraw je solą i pieprzem do smaku.
Gdy ostatnia chochla bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj starty parmezan i usmażone boczniaki z dynią oraz groszek cukrowy. Całość wymieszaj dopraw do smaku i zostaw pod przykryciem na ok. 3 do 5 minut. Przed podaniem risotto oprósz płatkami parmezanu i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
To danie woła do mnie z ekranu "zjedz mnie" - tak bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuń