Babeczki z karmelową czekoladą i całymi orzechami laskowymi
Dziś prezentuję przepyszne, wilgotne i chrupiące karmelowo-czekoladowe babeczki. Wspaniała tekstura, karmelowy kolor i bogactwo smaku. Bezwstydnie się Wam pochwalę, że rzecz jest rewelacyjna. Gdyby nie to, że są bardzo sycące jadłabym je bez końca. Uwielbiam je! Mniam!
Na ok. 13 babeczek przygotuj:
2 czekolady karmelowe Wedel,
1 szklankę mąki,
1 małą płaską łyżkę proszku do pieczenia,
1/3 małej łyżki sody oczyszczonej,
1/2 szklanki brązowego cukru,
1/3 szklanki czekolady w proszku,
1 szklankę orzechów laskowych,
1 szklankę śmietany,
1/2 kostki roztopionego solonego masła,
2 jajka,
1 małą łyżkę pasty z wanilii lub 1 laska wanilii
W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku piecz upraż orzechy laskowe przez 8 minut. A gdy ostygną obierz je z łupinek (w miarę możliwości) turlając je w rękach, lub po blacie. Skórki powinny łatwo odpaść. Zostaw trochę orzechów do dekoracji babeczek.
Do dużej miski wsyp wszystkie sypie składniki. Mąkę, czekoladę w proszku, brązowy cukier, szklankę uprażonych orzechów laskowych, pociętą w drobną kosteczkę 1 tabliczkę karmelowej czekolady, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj płynne składniki: roztopione i ostudzone masło, śmietanę, roztrzepane jajka, pastę z wanilii (lub nasiona z 1 laski wanilii). Wymieszaj i wlej do suchych składników.
Teraz, niezbyt starannie wymieszaj całość składników. Gotową masą napełnij foremki na babeczki do 5/6 wysokości. Na każdej babeczce ułóż kostkę czekolady i orzechy laskowe. Następnie włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 30 minut. Smacznego!
Mmm, smakowite połączenie :)
OdpowiedzUsuńJaka śmietana?
OdpowiedzUsuń