środa, 17 września 2014

Słoneczna sałatka z płatami polędwicy wołowej

Płaty polędwicy wołowej na rukoli z melonem, orzechami pecan i parmezanem


Piękna pogoda rozpieszcza nas kolejny dzień, a ja mam ochotę rozpieścić swoją rodzinkę letnimi smakami. Przygotowałam cieniutkie płaty polędwicy wołowej i szybko ugrillowałam je na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Wyszły delikatne i soczyste, do tego świeża rukola, soczysty słodki melon, orzechy pecan i parmezan. Kompozycja doskonała. Serdecznie polecam!


Dla 4 osób przygotuj:
20 cm kawałek polędwicy wołowej
4 garści rukoli
1 melona
2 garści orzechów pecan
2 garści piórek parmezanu (możesz wyciąć je obieraczką do warzyw)
1/3 oliwy z oliwek
1 dużą łyżkę octu jabłkowego
1 dużą łyżkę miodu
świeżo mielony pieprz

Polędwicę potnij w cienkie płaty (ok. 3-4 mm). Rozgrzej mocno patelnię grillową. Wrzuć na nią orzechy pecan i przełóż do miseczki jak tylko zaczną pachnieć. Obierz melona, usuń nasiona i podziel go na cząstki.

Przygotuj dressing. Wymieszaj oliwę, ocet, miód i świeżo mielony pieprz, tak aby powstała gładka emulsja.

Włóż płaty polędwicy na patelnię, grilluj po 2 minut z każdej strony i odkładaj na talerz.Następnie ułóż równe stosiki rukoli na 4 talerzach, dodaj melona. Na wierzchu poukładaj płaty polędwicy, dodaj orzechy. Całość polej dressingiem i oprósz parmezanem. Smacznego!





1 komentarz:

Nowszy post Starszy post
Strona główna