Dla 4 osób przygotuj:
1/2 kg mielonego mięsa z indyka
1jajko
1 pęczek koperku
1 cukinię
2 marchewki
2 szalotki
1 łodygę selera naciowego
2 ząbki czosnku
3 duże łyżki białego wytrawnego wina
1 opakowanie brązowego ryżu (moje miało 500g)
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie 1 szklankę słodkiej 18% śmietanki
1 szalotkę i twarde części łodyg koperku drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy i zeszklij na niej szalotkę i koperek. Ostudzone dodaj do zmielonego mięsa razem z jajkiem oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj małe klopsiki. Na tej samej patelni obsmaż klopsiki z obu stron po 1 minucie, następnie zalej je szklanką wody, dodaj resztę posiekanego koperku (te delikatne części) i duś pod przykryciem przez 20 minut. Jeśli nie zależy Ci na ilości kalorii dodaj do duszenie szklankę słodkiej śmietanki 18%. W efekcie otrzymasz pyszny sos do klopsików.
Ugotuj ryż al dente wg wskazań na pakowaniu. Marchewkę, cukinię, szalotkę i seler naciowy potnij w drobną kosteczkę, czosnek posiekaj. Rozgrzej dużą, głęboką patelnię, wrzuć na nią seler, marchewkę i szalotkę oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Gdy całość się zeszkli dodaj czosnek i brązowy ryż, wymieszaj, jeśli trzeba dopraw do smaku. Ryż wyłóż na talerze na nim klopsiki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz