poniedziałek, 18 stycznia 2016

Krem z pieczonego pasternaku

Idealna, rozgrzewająca zupa na chłodniejsze dni. Pasternak ma bardzo ciekawy smak, takie połączenie marchewki z pietruszką. Upieczony staje się bardzo atrakcyjną podstawą zupy. Do tego okazuje się bardzo zdrowy. Więc bez skrupułów gorąco polecam, bo krem z pieczonego pasternaku jest poprostu pyszny!




3 korzenie pasternaku 
1 szalotkę
1 białą część pora
1 łyżka oleju z pestek winogron
4 ziemniaki 
1 l bulionu



Pasternak obierz podziel na mniesze kawałki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni ba 45 minut.

Szalotkę, por i obrane ziemniaki potnij w kostkę. (Wielkość kawałków nie ma znaczenia i tak wszystko zmiksujesz.) Następnie wlej olej do rozgzanego garnka i zeszklij na nim por i szalotkę. 



Po czym dodaj pasternak, ziemniaki i bulion. Całość gotuj przez 30 minut na średnim ogniu. 



Na koniec zmiksuj zupę i dopraw do smaku. Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna