wtorek, 5 sierpnia 2014

Soczysty rostbef na specjalną okazję

Grillowany rostbef z kluseczkami gnocchi w sosie śmietanowo-kurkowym i sałatką z rukoli, borówek i orzechów pecan


Jeśli macie coś szczególnego do uczczenia to mam dla Was coś, co w moim przypadku sprawdziło się doskonale. Soczysty stek z rostbefu wołowego marynowanego w rozmarynie i oliwie z oliwek,  z włoskimi kluseczkami z ziemniaków (gnocchi) w sosie śmietanowo-kurkowym  i odświeżającą sałatką. Taka właśnie cudna kompozycja smaków umiliła nam rocznicę ślubu. Jest prosta i szybka do przygotowania więc nie odbierze Ci sił do świętowania, a smakuje bajecznie. Serdecznie polecam!



Dla 2 osób przygotuj:

na steki:
2 steki z rostbefu wołowego o grubości ok 3 cm,
2 gałązki rozmarynu,
1 dużą łyżkę octu balsamicznego,
4 duże łyżki oliwy z oliwek,
świeżo mielony czarny pieprz

na sałatkę:
2 garści rukoli,
1 garść borówek,
1 garść orzechów pecan,
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
1 dużą łyżkę octu z białych winogron,
1 dużą łyżkę miodu,

na gnocchi:
1 opakowanie gotowych, świeżych gnocchi,
2 garści świeżych kurek,
1 szalotkę
1 dużą łyżkę masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%


Minimum 2 godziny przed podaniem zamarynuj steki. Natrzyj je octem balsamicznym, świeżo mielonym pieprzem, świeżym rozmarynem i oliwą z oliwek, w podanej kolejności. Przykryj i wstaw do lodówki. Wyjmij je ok. 20 minut przed grillowaniem.

Przygotuj sos kurkowy. Szalotkę drobno posiekaj. Masło rozpuść na gorącej patelni, następnie dodaj szalotkę. Gdy ta się zeszkli dodaj kurki i śmietankę. Dopraw sos solą i pieprzem. Duś sos na średnim ogniu.

Rozgrzej patelnię grillową do bardzo wysokiej temperatury. Połóż na niej steki i grilluj po 2 minuty z każdej strony. Zmniejsz ogień na średni i grilluj po ok. 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie przełóż je na deskę, aby mięso odpoczęło, a zawarte w nim soki uspokoiły się i nie wyciekły w całości po pierwszym nakrojeniu mięsa.

Ugotuj gnocchi według przepisu na opakowaniu (możesz zrobić je sama, ale te ze sklepu są na tyle dobre, że ja nie robię sobie dodatkowego zachodu). Potrwa to ok. 3 minuty. Po tym czasie przełóż kluski do sosu kurkowego i całość wymieszaj.

Przygotuj sałatkę. Wymieszaj w szklance oliwę, miód i ocet. Rukolę wyłóż na talerze, posyp borówkami i orzechami pecan i skrop przygotowanym dressingiem. Obok ułóż stek i gnocchi w sosie śmietanowo-kurkowym. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna