Grillowana pierś kurczaka z pieczarkami portobello i prażonymi z czosnkiem pestkami dyni na puszystym jaśminowym ryżu
Dla 2 osób przygotuj:
2 piersi kurczaka
4 pieczarki portobello
1 szalotkę
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
6 dużych łyżek oliwy z oliwek
Szklanka ryżu jaśminowego
Kurczaka potnij i grube paski, natrzyj 1 łyżką oliwy oraz solą i pieprzem.
Pieczarki potnij na grube cząstki. Szalotkę w drobną kosteczkę, pietruszkę grubo posiekaj.
Rozgrzej patelnię grillową do wysokiej temperatury i ugrilluj na niej kurczaka na złoto. Powinno wystarczyć około 3 minuty z każdej strony. Następnie odłóż go na bok, żeby odpoczął.
Ugotuj szklankę ryżu z 2 szklankami osolonej wody, wg czasu podanego na opakowaniu lub do wchłonięcia całej wody.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj szalotkę, pestki dyni i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaj pieczarki. Całość smaż aż pieczarki się zezłocą. Na koniec dodaj kurczaka, natkę pietruszki i wymieszaj. Obiad gotowy.
Podawaj z ryżem lub jeśli wolisz na grzankach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz