Carpaccio z bresaoli z suszonymi pomidorami, pieczarkami konfitowanymi w oliwie z oliwek, rukolą i parmezanem
Dzisiaj pomysł na danie, które zachwyca, a przy tym jest tak proste w przygotowaniu, że KAŻDY z nim sobie poradzi. Propozycja idealna dla mężczyzn, którzy chcą zrobić wrażenie na swojej wybrance. Można je przygotować wcześniej, a ono spokojnie doczeka w dobrej formie na swoją kolej. Doskonale komponuje się z prawie każdym czerwonym wytrawnym winem.
Bresaola to długo dojrzewająca wołowina (do kupienia w większości sklepów w cieniutkich plastrach). W smaku wykwintna, lekko orzechowa, doskonale komponuje się z rukolą. Ciekawym elementem dania są konfitowane, czyli gotowane w oliwie z oliwek pieczarki, uwierzcie są wspaniałe. Suszone pomidory, lekko słodkie, lekko kwaśne, razem z parmezanem cudownie dopełniają kompozycję smaków. Naprawdę znakomite!
Na 2 porcje przygotuj:
14 cienkich plasterków bresaoli
2 garści rukoli
4 pieczarki
4 połówki suszonych pomidorów z oleju
10 piórek parmezanu
1 garść drobno startego parmezanu
1 ząbek czosnku
1 dużą łyżkę octu balsamicznego
świeżo mielony pieprz
1/2 szklanki oliwy z oliwek
świeżą bagietkę
Zacznij od przygotowania pieczarek. Potnij je na 3 mm plasterki. Czosnek obierz z łupinki, rozgnieć nożem i bardzo drobniutko posiekaj. Konfitownie to długie gotowanie w tłuszczu, Francuzi przyrządzają tak kacze udka. Konfitowanie pieczarek to dużo prostsza i szybsza sprawa. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i rozgrzej ją na średnim ogniu, pamiętaj aby to była oliwa wysokiej jakości. Dodaj czosnek i pieczarki, które od razu wchłoną dużą część tłuszczu (tak ma być). Oprósz pieczarki pieprzem, polej octem balsamicznym i posyp parmezanem. Gotuj tak pieczarki przez 15 minut, mieszając co 2 minuty. Po tym czasie powinny być delikatnie złote. Wyjmij je z tłuszczu na talerzyk i zostaw do ostygnięcia. Na zdjęciach pieczarki na początku i na końcu konfitowania.
Rukolę umyj, odcedź wodę, dokładnie osusz (suszarką do sałaty, lub ręcznikiem papierowym) to bardzo ważne, żeby nie było na niej wody. Suszone pomidory wyjmij z oliwy i potnij na 2 cm paseczki. Przygotuj piórka parmezanu obieraczką do warzyw lub nożem.
Plasterki bresaoli ułóż na 2 talerzach w kształcie okręgu (po 7 plasterków), na środku połóż garść rukoli. Na wierzchu ułóż fantazyjnie suszone pomidory, plasterki pieczarek i piórka parmezanu. Całość skrop oliwą z oliwek i octem balsamiczny. Carpaccio najlepiej podaj ze świeżą bagietką. Danie przed rozpoczęciem jedzenia zwieńcz świeżo mielonym pieprzem (będzie efektownie). Gotowe, czas otworzyć wino i zapalić świece. Smacznego!
To gdzie można kupić tą wołowinę? W almie? paczkowaną? Możesz polecić jakiegoś producenta? danie wygląda kusząco:) zresztą jak większość:) gratuluję:) kasia
OdpowiedzUsuńDziękuję:). Ja kupuję włoską, paczkowaną bresaolę, dostępna jest w większości delikatesów, m.in. w Almie i Piotrze i Pawle.
OdpowiedzUsuń