czwartek, 22 stycznia 2015

Wykwintne polędwiczki z kaszą jaglaną

Polędwiczki wieprzowe w borowikach i kaszotto z kaszy jaglanej z cukinią, papryką, suszonymi pomidorami i szalotką


Dzisiaj propozycja wspaniałego dania, którym można zabłysnąć przed gośćmi, lub żeby zrobić sobie po prostu przyjemność. Rozpływająca się w ustach polędwiczka wieprzowa z aromatycznym sosem borowikowym, a do tego kaszotto z warzywami bogate w smaki, aromaty i tekstury. Uwielbiam takie kompozycje smaków. Danie mimo, że złożone, jest bardzo proste do przygotowania, a efekt powali nie jednego na kolana. Jego zaletą jest fakt, że można je przygotować wcześniej i spokojnie poczeka w piekarniku na swoją kolej, nawet godzinę. Ja jestem zachwycona za każdym razem! Polecam serdecznie!



Dla 6 osób przygotuj:

na polędwiczki w borowikach:
3 małe polędwiczki wieprzowe
3/4 szklanki suszonych borowików
1 szklankę śmietanki 18% (do zup i sosów)
1 szczyptę gałki muszkatołowej
3 duże łyżki oliwy oliwek
sól, pieprz

na kaszotto:
2 opakowania kaszy jaglanej
1 czerwoną paprykę
1 średnią cukinię
1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki białego wina
3 szklanki litr bulionu
6 dużych łyżek oliwy z oliwek oliwy z oliwek

Zacznij od polędwiczek. Dopraw mięso solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę i obsmaż polędwiczki na złoto. Następnie wlej na patelnię szklankę wody i dodaj suszone borowiki. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Czas na przygotowanie kaszotto. Pokrój w grubą kostkę cukinię, paprykę i suszone pomidory. Czosnek i szalotkę posiekaj w drobniutką kosteczkę. Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod bieżącą wodą i odsącz dokładnie. Na rozgrzaną dużą, głęboką patelnię wlej 6 dużych łyżek oliwy z oliwek, dodaj czosnek i szalotkę. Po chwili dodaj kaszę jaglana i całośc dokładnie wymieszaj. Gdy cebula się zeszkli dodaj paprykę i suszone pomidory i wymieszaj. Dodaj białe wino i wymieszaj. Gdy się wchłonie dodaj cukinię, wymieszaj i dodaj szklankę bulionu. Całość wymieszaj. Gdy płyn się wchłonie dodaj kolejną szklankę bulionu i tak jeszcze raz. Na koniec wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Przykryj kaszotto folią aluminiową i wstaw do piekarnika, w którym już dopiekają się polędwiczki.

Polędwiczki wyjmij z piekarnika, mięso przełóż na deskę i przygotuj sos. Do soków z mięsa i borowików dodaj do śmietanki, całość wymieszaj i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Podgrzej, aż zgęstnieje. Polędwiczki pokrój na 2 cm plasterki i włóż do sosu. Danie możesz podawać od razu z kaszotto, albo wstaw mięso w sosie do piekarnika (o temp. ok. 150 stopni) i niech tam czeka na swoją kolej. Smacznego!



piątek, 16 stycznia 2015

Zielona grochowa

Kem z zielonego groszku

Za oknem słoneczko, temperatura iście wiosenna, kwiatki zaczynają kiełkować, więc chyba nie ma nic dziwnego w tym, że mam ochotę na coś zielonego i zdrowego. Krem z zielonego groszku jest najbardziej zielonym daniem jakie znam! W dodatku, dzięki krótkiej obróbce termicznej, to istna bomba witamin i minerałów.

Zielony groszek zawiera witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas.

Słodko pikantny krem z zielonego groszku zrobisz go w 15 minut. Zdrowa i pyszna zielona grochowa doda Ci energii i siły na wiosenny spacer. Serdecznie polecam!




Na 2 l zupy przygotuj:

2 opakowania mrożonego zielonego groszku
2 kostki rosołowe ( w sklepach dostępne są bio kostki bez stucznych dodatków) lub ok 2l bulionu
Sól i pieprz

Wrzuć groszek do garnka, zalej wodą tak aby lekko go przykryła. Dodaj kostki rosołowe, zagotuj i od razu zdejmij z palnika, żeby groszek nie stracił koloru. Całość zmiksuj blenderem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Można już jeść. Jeśli wolisz gładszą konsystencję kremu, możesz przetrzeć zupę przez sitko pozbywając się łupinek, ale razem z nimi pozbędziesz się błonnika. Ja tego nie zrobiłam. Zupa jest wyborna, smacznego!


Nowsze posty Starsze posty
Strona główna